Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.24 / dotaz č. 203494
Dobrý den, chceme žádat o dotaci na novostavbu. Můj dotaz se týká realizačních výdajů. Jak a co musím dokládat? Jde mi o to, že bych mohl na rodiče vzít výhodněji nějaký stavební materiál. Děkuji za informaci
Dobrý den,
předpokládám, že se jedná o novostavbu rodinného domu a tedy dotační program Nová zelená úsporám, oblast podpory B - Novostavba.

Při dokládání realizace musíte prokázat tzv. Přímé realizační výdaje (= takové výdaje, které jsou přímo a výhradně spojeny s realizací podporovaných opatření splňujících podmínky programu). Výdaje musí být podloženy typicky fakturou, která bude vystavena na jméno žadatele, případně ostatních spoluvlastníků. Rovněž se prokazuje zaplacení faktur ze strany žadatele či ostatních spoluvlastníků (typicky výpis z účtu, příjmový doklad).

Musíte prokázat zejména materiály a technologie, které ovlivňují energetickou náročnost budovy - obvykle tepelné izolace, výplně otvorů, zdroj tepla, VZT jednotka, obnovitelné zdroje, stínící prvky apod.

Výtah ze Závazných pokynů pro žadatele, ohledně Přímých realizačních nákladů:

"Přímé realizační výdaje pro oblast B – NOVOSTAVBA
a) Výdaje související s výstavbou nového rodinného domu, a to včetně systémů technického zařízení budovy, mezi které se řadí například systémy řízeného větrání se zpětným získáváním tepla, zařízení využívající obnovitelných zdrojů energie atd.
b) V případě nákupu nového rodinného domu se započítává pouze kupní cena rodinného domu bez provizí za zprostředkovatelské služby, nákladů na ocenění nemovitosti, právní a jiné služby.
c) Do přímých realizačních výdajů nelze zařadit např. výdaje spojené s úpravou pozemku, stavbou oplocení, pořízením vnitřního vybavení rodinného domu a výdaje na samostatně stojící část domu (např. garáž)"

Doporučuji si prostudovat Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory pro program Nová zelená úsporám, odkaz zde: https://novazelenausporam.cz/dokumenty/
Případně navštivte osobně některé ze středisek EKIS https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS