Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.24 / dotaz č. 203529
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli můžeme čerpat dotaci na ohřev teplé vody v rodinném domě. V současnosti ohříváme teplou vodu elektrickým ohřevem, bojler 200 litru. Protože topíme dřevem, kotlem Atmos DG 22 S, tak v zimních měsících ohříváme vodu kombinovaně. Stavba je zkolaudována v roce 2011. V rodinném domě bydlí 4 osoby: Já - starobní důchodce, manželka zaměstnanec, dvě dcery studentky.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz,

jako důchodce byste mohl čerpat podporu na solární ohřev vody (fotovoltaické nebo termické panely a zásobník TV) z programu Zelená úsporám - Light (NZÚ-Light), protože ale Vaše manželka patrně ještě není v důchodu, nesplňujete tak podmínku programu. Pokud byste však pobírali přídavky na děti, nebo příspěvek na bydlení, mohli byste v tomto programu požádat o dotaci ve výši 70 tis. Kč. V opačném případě je Vám k dispozici klasická Zelená úsporám (NZÚ), kde ale na totéž dostanete nejvýše polovinu potřebné částky (max. 45 tis. Kč). V tomto případě by zdrojem ohřevu mohlo být i tepelné čerpadlo.
V případě, že splňujete podmínky pro NZÚ-Light, nebo se rozhodnete pro využití klasické NZÚ, neváhejte nás kontaktovat (telefonicky, e-mailem).

Hezký den přeje
Miroslav Misař