Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.24 / dotaz č. 203536
Dobrý den,
mám dotaz ohledně toho co je tepelné čerpadlo vzduch / vzduch a co je vzduch / voda. konkrétně se ptám na multisplit jednotku Toshiba RAS-4M27U2AVG-E což je venkovní jednotka a může mít až 4 vnitřní nástěnné jednotky, které foukají vzduch vevnitř. Venkovní jednotka odebírá teplo od venkovního vzduchu a přes chladivo R32 ho vede dovnitř k vnitřním jednotkám. Jde mi o to, zda se bere to chladivo jako voda a je to tedy TČ vzdchuch / voda a nebo se bere jako druhý nositel energie až ten vnitřní vzduch, který foukají vnitřní jednotky a a je to tedy vzduch / vzduch?

Jedná se mimo jiné o určení sezónní účinnosti takového zařízení v chlazení či vytápění. Podle výrobce je totiž sezónní účinnost chlazení SEER 6,11,ale když zadám v programu Energetika určení sezónní účinnosti podle normy ČSN 73 0331-1: 2020 tam mi to vybírá podstatně jiné sezónní hodnoty např. SEER 2,9. Která hodnota je správnější a měla by býtt použite v PENBu? Děkuji.
Dobrý den,
První slovo označuje médium, kterému se odebírá teplo (zdroj energie), druhé médium, které se ohřívá (vzduch v místnosti).
Ve Vašem případě se jedná o tepelné čerpadlo vzduch / vzduch.
Pro zpracování PENBu buďto uvedete parametry konkrétního tepelného čerpadla, pokud je znáte, tzn. topný faktor COP a chladící faktor SEER,
nebo konkrétní typ čerpadla neznáte a pak použijete normu ČSN 73 0331-1.

S pozdravem.
Odpovídá:  Ing. Gabriela Krajcarová - EKIS Praha Ekowatt tisk