Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.8.24 / dotaz č. 203757
Dobrý den, na doporučení jsem provedl registraci k dotaci na NZU pro ohřev teplé vody v obci Běchary. Jde o starší zděný dům, aktuálně zateplený. Dotace bude registrována na moji mamku ročník nar.1950. Poptávám firmu, která je schopná zakázku zrealizovat.
Pro dotaci na ohřev teplé vody lze využít následujících dotačních programů, bohužel z Vašeho dotazu není zřejmé o jakou dotaci jste zažádali. Dle ročníku narození žadatelky předpokládám že se jedná o NZÚ LIGHT (potom by Vám měl všechny informace zprostředkovat Vámi zvolený NZÚ LIGHT poradce), ale lze využít i NZÚ STANDARD pokud by žadatelka neplnila podmínky oprávněnosti.
Při výběru realizační firmy doporučuji zjistit reference na firmu a úhradu za realizaci neplatit zálohou, ale po předání díla vč. potřebných dokumentů (Revize, Zpráva o instalaci OZE) pro doložení realizace na dotační fond. Na stránkách www.novazelenausporam.cz v sekci Dokumenty / Rady a tipy doporučuji prostudovat Desatero pro výběr dodavatele.

1) NZÚ LIGHT dotace pro nízkopříjmové skupiny obyvatel
- celým dotačním procesem od schválení dotace, přes vlastní realizaci, pomoc s výběrem firmy až po doložení realizace dotačnímu fondu Vás bezplatně provede Vámi zvolený NZÚ LIGHT PORADCE (kontakty na poradce dle lokalit jsou zveřejněny na stránkách www.novazelenausporam.cz)
- poradce navštíví před podáním žádosti Vaši nemovitost a probere s Vámi nejvhodnější technologické řešení, následně zpracuje ODBORNÝ POSUDEK, který je povinnou přílohou žádosti o dotaci a podepíše s Vámi Záznam o návštěvě na místě, může Vám pomoci i s administrací žádosti pokud budete mít zájem
- po realizaci provede poradce Závěrečnou kontrolní prohlídku, kde vyhodnotí splnění podmínek dotačního programu a podepíšete ZÁVĚREČNOU ZPRÁVU

PODMÍNKY oprávněnosti žadatele pro možnost využití dotačního programu NZÚ LIGHT
- Žadatel má ke dni podání žádosti, po celou dobu její administrace a po dobu udržitelnosti trvalý pobyt v podporované nemovitosti.
- Žadatel je vlastník nebo spoluvlastník podporovaného rodinného domu / zemědělské usedlosti
- Žadatel a všichni členové domácnosti ke dni podání žádosti o podporu pobírají starobní důchod a nevlastní další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členský podíl v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu, nebo pobírají invalidní důchod 3. stupně, nebo jsou zahrnuti do okruhu společně posuzovaných osob v žádosti o příspěvek na bydlení v dané nemovitosti, nebo o přídavek na dítě

VÝŠE DOTACE NZÚ LIGHT od 25.6.2024
Solární fotovoltaický ohřev vody, včetně nového zásobníkového ohřívače (bojleru) 70 000Kč (se stávajícím bojlerem 50 000Kč)
Solární termický ohřev vody, včetně nového zásobníkového ohřívače 70 000Kč (se stávajícím bojlerem 50 000Kč)

pro VÝBĚR DODAVATELE např. FVE ohřevu teplé vody z NZÚ LIGHT je třeba splnit následující podmínky
- Minimální instalovaný VÝKON FV panelů 2,0kWp
- Minimální měrný OBJEM zásobníkového ohřívače teplé vody, ohřívaného FV systémem, vztažený k instalovanému výkonu fotovoltaického systému 45l/kWp
- Instalace podporovaných zdrojů musí být provedena dodavatelem s OPRÁVNĚNÍM dle § 10d zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, v platném znění „Elektromontér fotovoltaických systémů (26-014-H)“.
- Fotovoltaický systém musí být osazen SOLÁRNÍM REGULÁTOREM ohřevu vody, popř. solárním měničem, používajícím technologii pro optimalizaci v závislosti na zátěži a oslunění – sledovaní maximálního bodu výkonu „MPPT“.
- Povinnou součástí systému je OCHRANA PROTI OPAŘENÍ HORKOU VODOU ze zásobníkového ohřívače (ohřev druhým zdrojem řízen např. samostatně nastavitelným
termostatem (pro minimální teplotu vody v ohřívači) nebo budou použity do série zapojené ohřívače vody (předehřev pomocí FV, dohřev druhým zdrojem) nebo velkoobjemový ohřívač s topnými tělesy a termostaty v různých výškách. Pokud odběrné místo využívá signál HDO, je doporučeno jej využít pro blokování ohřevu elektřinou v době platnosti VT.
- Systém musí zajistit AUTOMATICKÉ PŘIPOJENÍ BIVALENTNÍHO ZDROJE ohřevu vody v období, kdy solární fotovoltaický systém nedokáže zajistit ohřev vody na minimální nastavenou úroveň teploty vody.
- Efektivní hodnota VÝSTUPNÍHO NAPĚTÍ solárního regulátoru (měniče), popř. celkové napětí k němu připojeného stringu FV panelů, musí odpovídat jmenovité hodnotě napětí na něj napojených topných těles ohřívajících vodu v akumulačním zásobníku, s tolerancí nejvýše 15 %. Popř. bude zajištěno takové napětí FV systému, při kterém bude výkon napojených topných těles nejméně 75 % instalovaného výkonu FV panelů.
- Na instalované zařízení bude vyhotovena REVIZNÍ ZPRÁVA dle Nařízení vlády 190/2022 Sb., o vyhrazených technických elektrických zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti

2) NZÚ STANDARD od 1.9.2024 - Podoblast podpory C.2 – PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY
Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového systému pro ohřev vody včetně jejich příslušenství a zapojení. Podporovány jsou následující systémy:
- solární ohřev vody,
- tepelné čerpadlo s elektrickým pohonem pro ohřev vody.

VÝŠE DOTACE NZÚ STANDARD C.2 – Podoblast podpory PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY od 1.9.2024
FVE Solární fotovoltaický ohřev vody instalovaný výkon min.1,5 kW 45 000Kč
SOL Solární termický ohřev vody plocha apertury panelů min. 1,8m2 45 000Kč
SOL+ Solární termický ohřev vody s přitápěním plocha apertury panelů min. 3,6m2 60 000Kč
TČ-V Tepelné čerpadlo pro ohřev vody 45 000Kč
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk