Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.8.24 / dotaz č. 203902
Dobrý den,
máme projekt na výstavbu 50 obytných jednotek (dvoj a trojdomky), přičemž by projekt měl být soukromým Senior Parkem pro důchodce.
Každá jednotka má 65 m2.
Bohužel nám nevychází PENB, protože jako zdroj vytápění a ohřevu TUV máme vymyšlenu elektřinu. PENB by vyšel např. s FVE na střechách popř. s čerpadlem vzduch-voda. Tyto technologie jsou ale velmi nákladné a vyžadují rovněž obvykle speciální technickou místnost, na kterou v těchto domečkách není prostor.
Ráda bych se tedy zeptala, na koho se obrátit na MPaO s žádostí o výjimku?
Děkuji
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.
Kontakty na MPO najdete zde:
https://www.mpo.gov.cz/cz/rozcestnik/kontakty/kontakty-na-ministerstvo-prumyslu-a-obchodu--22974/
Nicméně zákon č. 406/2000 Sb., který stanovuje povinnost plnit požadavky na energetickou náročnost budovy, nikde nehovoří o možnosti udělit výjimku z této povinnosti. Zákon pouze explicitně stanovuje případy, kdy tyto požadavky nemusí být splněny. Váš případ mezi nimi není. MPO nemůže svévolně rozhodnout, že v pro někoho zákon neplatí.
To, že pro budovu vytápěnou elektřinou „nevyjde PENB“ je projektantům známo již několik let. Doporučujeme tedy přepracovat projekt; i z hlediska budoucích provozních nákladů je topení elektřinou nanejvýš rizikové a může seniory zatížit vysokými náklady.
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk