Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.8.24 / dotaz č. 204080
Dobrý den,
Jsme dva sourozenci. Vlastníme dům po rodičích (postavený v letech 1967-69). Každý jednu polovinu.
Dům (viz foto v příloze) je potřeba zateplit, vyměnit okna a vyřešit vytápění. Na tyto úpravy nemáme dostatek financí. Rádi bychom požádali o dotační podporu, ale nedokážeme se sami příliš v této záležitosti orientovat.
Chceme využít možnost konzultace s poradcem EKIS a nezávazného zpracování "návrhu energetických opatření" pro náš dům a finanční možnosti.

Dobrý den,
dotace se liší pro domácnosti, které přijímají příspěvek na bydlení, na dítě, nebo se jedná o domácnosti starobních či invalidních důchodců (požadavek na všechny členy domácnosti), přičemž za domácnost se považuje vždy celý rodinný dům nehledě na počtu jednotek.

1) Pokud splňujete výše uvedené, můžete čerpat dotaci NZU-Light, tj. až 250 tis. Kč a to předem.
Na realizaci máte 1 rok. Lze řešit i dílčí zateplení vybraných konstrukcí.
Příprava a podání žádosti je bezplatná služba.

2) Pokud nesplňujete výše uvedené, můžete čerpat v klasické NZU nebo "Oprav dům po babičce".
v NZU lze také řešit i dílčí zateplení a dotace je vyplacena po dokončení všech prací.
V "Oprav dům po babičce" ne nutné dosáhnout celkového zateplení (všech stavebních konstrukcí na obálce budovy - okna, stěny, podlahy, stropy, střechy) a pokud máte v domě trvalé bydliště a vlastníte jen tento dům + max. jeden další můžete čerpat dotaci předem.

U těchto variant je nutné vypracovat projektovou dokumentaci a energetické hodnocení, což je placená služba. Dotace je až 950 tis. Na zateplení.

Zpracování NEO Vám poskytne konkrétní návrh izolací a výše dotace, což je bezplatná služba, nicméně aktuálně nejsem schopen z kapacitních důvodů Vám tuto službu v lokalitě Lázní Bělohrad poskytnout. Případně prosím o zavolání.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Černý - M-EKIS Jičín, Ing. Černý tisk