Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.8.24 / dotaz č. 204242
Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně umístění termického panelu pro ohřev TUV. V blízké době budu osazovat tento panel na střechu rodinného domu a rozhoduji se mezi dvěma místy na střeše viz popis níže.

Varianta 1
- panel umístěn na jihozápad s odklonem cca 47 st. od jihu
- sklon střechy 37 st.
- délka potrubí mezi panelem a bojlerem cca 16 m

Varianta 2
- panel umístěn na jihovýchod s odklonem cca 52 st. od jihu
- sklon střechy 26 st.
- délka potrubí mezi panelem a bojlerem cca 6 m

Pro první variantu asi hovoří lepší poloha vůči jihu a výhodnější sklon střechy, ale zase je zde oproti variantě 2 navíc 10 m potrubí mezi panelem a bojlerem (vedeno v podstřešním nevytápěném prostoru), takže může docházet k vyšším ztrátám potrubím. Potrubí bych ale dokázal ještě dodatečně zaizolovat obalením minerální vatou (navíc k izolaci potrubí standardně dodávané montážní firmou).

S ohledem na výše uvedené nedokážu posoudit, která varianta bude výhodnější, případně o kolik, a tak Vás chci požádat o porovnání obou variant.
Dobrý den.
Varianta 1 je urcite pro výrobu tepla zejména v zimě výhodnější. Slunce totiž svítí z menšího úhlu a Vy mu půjdete naproti větším sklonem strechy. V létě sice výpočtem vyrobíte více energie, ale tu pravdu létě ani nejpotrebite. Také i menší odklon od jihu je pro zimní podmínky výhodnější.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk