Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.24 / dotaz č. 204531
Dobrý den,

prosím o zodpovězení dotazu k možnostem čerpání dotačního titulu Nová zelená úsporám. V roce 2023 jsem vyměnil starý plynový atmosférický kotel (stáří cca 25 let) za tepelné čerpadlo voda vzduch s ohřevem TUV. Nyní jsem pečlivěji prostudoval dokumentaci k čerpání dotací a zjistil jsem, že v kapitole 4.3.1 Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA je odstavec b) "Podpora na výměnu plynového vytápění je poskytována pouze pro rodinné domy, jejichž obálka budovy splňuje požadavky pro klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla v rozmezí A až D stanovenou dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Splnění klasifikační třídy není vyžadováno v případě památkově chráněných budov13 nebo kombinace s podporou na opatření v oblasti podpory A."

Z Nové zelené úsporám light jsem také v roce 2023 vyměnil vchodové dveře. V minulosti jsem vyměnil 3 špaletová okna za okna plastová.

Chtěl bych se zeptat, je-li možné v případě výměny zbývajících 3 špaletových oken za okna plastová čerpat dotaci zelená úsporám jako výše uvedenou kombinaci. Popřípadě jaká kombinace je přípustná k čerpání dotace na vytápění a zateplení.

Předem děkuji
Dobrý den,
uvádíte podmínku v kapitole 4.3.1 Podoblast podpory C.1 v závazných pokynech programu NZU: "Splnění klasifikační třídy není vyžadováno v případě památkově chráněných budov nebo kombinace s podporou na opatření v oblasti podpory A" ... Splnit klasifikační třídu (A až D) byste nemusel za předpokladu, že budete žádat současně i na opatření v oblasti A, což znamená zateplit dům (zateplení či výměna výplní otvorů), ale je nutné splnit podmínky pro oblast podpory A, a zde jsou podmínky na dosažení procentních úspor (minimálně 10%) u třech různých ukazatelů energetické náročnosti. Pokud byste chtěl měnit 3 zbývající špaletová okna, tak bohužel dle mého nemáte šanci dosáhnout potřebných úspor. Často ani samotná výměna všech oken v domě nemusí vyjít. Musel byste tedy k výměně 3 oken připojit i nějaké další zateplení. A nebo musíte výpočtem prokázat, že nyní váš dům již splňuje onu klasifikační třídu v rozmezí A až D průměrného součinitele prostupu tepla. To znamená, že dům by měl být již nějakým způsobem z větší části zateplen. Takový výpočet vám zpracuje energetický specialista na základě projektové dokumentace a z aktuálních skladeb konstrukcí.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB