Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.24 / dotaz č. 204748
Dobrý den, u bytového domu (3byty + 1 NP), dům se nachází v památkové zóně, ale není památkou. Je podporováno jen částečné zateplení domu (stěna do dvora nikoliv do ulice), výměna 1/2 vchodových dveří a oken? Děkuji.
Dobrý den,

v případě, že žadatel doloží stanovisko orgánu památkové péče, které omezuje zateplení určitých částí ochlazované obálky budovy nebo omezuje parametry zateplení a otvorových výplní, může žadatel žádat v oblasti "Památky". Budova tedy nemusí být přímo památkově chráněná např. dle zápisu v katastru nemovitostí, ale může se pouze nacházet v památkové zóně/rezervaci.

Bytové domy, které spadají do oblasti "Památky" nicméně musí stejně jako ostatní objekty ve standardních oblastech programu Nová zelená úsporám splnit požadované minimální úspory na sledované parametry např. celkovou dodanou energii, průměrný součinitel prostupu tepla aj.

Je tedy otázkou, zda uvedená energeticky úsporná opatření ve Vašem objektu budou dostačující pro splnění sledovaných parametrů.

S Vaším dotazem se doporučuji obrátit na konkrétního poradce/středisko EKIS ve Vašem okolí pro podrobnější konzultaci. Seznam poradců naleznete zde https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
Odpovídá:  Ing. David Pálenský - EKIS Praha EnergySim tisk