Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.24 / dotaz č. 204944
Prosím odpověď na následující dotaz.

ráda bych se zeptala v rámci zateplení podle EKIS jaká je doporučená minimální tloušťka materiálu pro NZU dotace ( nová zelená úsporám) - Oprav dům po babičce - ne tedy zateplení dílčí, ale komplexní.
Nyní máme na dobře polystyren 100 mm, který bychom chtěli sejmut a nahradit jiným. Jedná se nám hlavně o to, aby nám moc nenabyla fasáda, a tak se nezměnil vzhled domu a samozřejmě i o výslednou cenou.

při použitáí PUR desky
při použití PIR desky
při použití Extrudovaného polystyrenu XPS
při použití EPS fasádní EPS GreyWall (Carbon)
při použití minerální fasádní vaty
Dobrý den,

Při zateplování v rámci programu Nová zelená úsporám, konkrétně u projektu "Oprav dům po babičce", je důležité splnit požadavky na minimální tepelněizolační vlastnosti, které jsou stanoveny pro dosažení dotačního nároku. Doporučená minimální tloušťka izolačního materiálu závisí na jeho tepelném odporu (hodnota lambda λ). Níže uvádím orientační tloušťky pro různé materiály, aby byl splněn požadavek na U-hodnotu zateplení obvodových stěn, což je obvykle 0,25 W/m²K nebo lepší.

Při použití PUR desek
- PUR (polyuretanové) desky mají velmi dobré izolační vlastnosti, s hodnotou λ kolem 0,022–0,028 W/mK.
- Doporučená tloušťka: 80–100 mm by mělo být dostačující pro dosažení požadovaných parametrů, ačkoli přesná tloušťka závisí na přesné hodnotě lambda vašeho materiálu.

Při použití PIR desek
- PIR (polyisokyanurátové) desky mají obdobné vlastnosti jako PUR desky, ale s mírně vyšší odolností proti teplotě, s hodnotou λ kolem 0,022–0,027 W/mK.
- Doporučená tloušťka: 80–100 mm, obdobně jako u PUR desek.

Při použití Extrudovaného polystyrenu XPS
- XPS (extrudovaný polystyren) má hodnotu λ kolem 0,030–0,038 W/mK, což je o něco horší než u PUR a PIR desek.
- Doporučená tloušťka: 120–150 mm by měla být minimální tloušťka pro splnění požadavků na tepelný odpor.

Při použití EPS fasádního EPS GreyWall (Carbon)
- EPS GreyWall (Carbon) má vylepšené izolační vlastnosti oproti běžnému bílému EPS, s hodnotou λ kolem 0,031–0,033 W/mK.
- Doporučená tloušťka: 120–140 mm pro dosažení požadovaných parametrů.

Při použití minerální fasádní vaty
- Minerální vata má hodnotu λ obvykle kolem 0,035–0,040 W/mK, což je sice vyšší než u PUR/PIR, ale nabízí vynikající paropropustnost.
- Doporučená tloušťka: 140–160 mm pro dosažení požadovaných parametrů.

Další doporučení:
- Pokud se snažíte minimalizovat nárůst tloušťky fasády a zároveň dosáhnout požadované tepelné izolace, PUR nebo PIR desky jsou nejefektivnější možností.
- Před finálním rozhodnutím je dobré nechat si provést přesný výpočet tepelněizolačních vlastností konkrétní konstrukce a porovnat ceny materiálů, protože některé z těchto materiálů mohou být výrazně dražší než jiné.
- V případě výměny polystyrenu je také důležité zkontrolovat stav podkladu a způsob, jakým bude nový izolační materiál aplikován, aby nedošlo k narušení konstrukce domu.

Konečné rozhodnutí by mělo zohledňovat nejen tloušťku a izolační schopnosti, ale také dlouhodobé náklady na vytápění, vzhled fasády a požadavky na údržbu. Doporučuji konzultaci s projektantem, který může provést detailní výpočet a návrh optimálního řešení pro váš dům.

Ing. Michael Moravec
Odpovídá:  Ing. Michael Moravec - 4074 - EKIS Praha MPEH tisk