Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.24 / dotaz č. 205011
Dobré odpoledne, prosím o radu jak silným polystyrenem musím zateplit starý dům, abych vyhověl požadavkům pro udělení dotace "Oprav dům po babičcce". Dům je z roku 1955 a má tloušťku odvodového zdiva 45cm.Dům je převážně cihlový. Chtěl bych použít 12cm šedý polystyren, bude to vyhovovat regulím MŽP pro udělení této dotace?
Dobrý den,
na toto není jednoznačná odpověď. Pro přesnou odpověď budete potřebovat PENB před realizací opatření a po realizaci opatření. Závazné podmínky v bodě 4.1.2 říkají, že musíte splnit celou řadu kritérií:
Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy ≤ 0,70 Uem,R.
Součinitel prostupu tepla konstrukce na obálce budovy, na které je prováděno opatření:Splnění požadavků vyhl. č. 264/2020 Sb.a ČSN 73 0540-2.
Procentní snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací opatření ≥ 20 %.
Snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy
v MWh/rok ≥ 30 %.energie.
Co se týká samotné stěny požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U= 0,3 [W/(m2·K)]. Z toho plyne, že s šedým polystyrénem 12 cm byste podmínku splnil, ale je třeba splnit i podmínky další. Zda splníte všechny požadované podmínky zjistíte, až po vytvoření výše zmiňovaných PENB. S tímto úkolem vám pomůže některý s energetických specialistů.
Taková služba však již není službou zdarma, ale je třeba si ji objednat. Zde přikládám odkaz, kde můžete najít vhodného energetického specialistu: https://www.mpo-enex.cz/experti/
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk