Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.24 / dotaz č. 205193
Obracím se na Vás o pomoc při žádosti o zateplení ploché střechy na řadovém domku. Jsem důchodkyně se ZPS a bydlím sama v této bytové jednotce od r. 1980. Po rozvodu se bytová jednotka přepsala na naše 3 děti, které jsou vlastníky. Já nejsem vlastník, ale bydlím tu sama a po celou tu dobu spravuji finančně i jinak řad.domek.
Vzhledem k vlastnictví RD bohužel nejste oprávněnou žadatelkou dotačního programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT pro nízkopříjmové skupiny (podmínkou je žadatel=vlastník RD=důchodce n.příspěvek na bydlení n.příspěvek na dítě).
... jedinou možností v tomto dotačním programu je stát se např.10% spoluvlastnicí RD
... dotace na zateplení střechy 1500Kč/m2 (při Závěrečné kontrole se předkládají faktury minimálně ve výši dotace, tj. dotace může být i 100%)
... zpracování Odborného posudku je zde pro žadatele bezplatné
... další podmínkou je, že žadatel nevlastní další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členský podíl v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání
bytu

Můžete využít jiný dotační program např. NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM STANDARD a žadatelem by musel být jeden z vlastníků RD (tj. jedno z Vašich dětí).
... dotace na zateplení střechy - dílčí opatření 600Kč/m2 / základní opatření 800Kč/m2 / optimální opatření 1300Kč/m2 (a zároveň max.50% nákladů) dle dosaženého výpočtového zlepšení spotřeby energií oproti stávajícímu stavu a dosažené nové kvalitě obálky RD
... předkládá se Odborný posudek, tj projektová dokumentace se zakreslením navrhovaných úprav (min. půdorysy a řezy) + Průkazy energetické náročnosti pro stávající a navrhovaný stav
... na zpracování Odborného posudku dotační program poskytuje dotaci 25 000Kč

Pokud se rozhodnete využít jeden z výše popsaných dotačních programů, napište mi na email a domluvíme si termín návštěvy Vašeho RD pro přípravu Odborného posudku.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk