Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.9.24 / dotaz č. 205223
Na trhu je několik dodavatelů, kteří nabízejí dodatečné radiátory k ventilátorům. Chlubí se značnými nárůsty účinnosti (o 60 až 100 %), přičemž zmiňují i možnost dochlazování tepelným čerpadlem.
Nabízí se to v širokém rozpětí cen, a to od renomovaných výrobců až po málo známé subjekty. Např.
www.korado.cz/radiator-vhodny-pro-tepelna-cerpadla
elsymco.cz/produkty/eitan-ventilator-pod-radiator/
www.e-shop.cel.cz/
www.conrad.cz/cs/p/speed-comfort-8719324414647-3-0-mono-set-spodni-ventilator-radiatoru-2480910.html
allegro.cz/nabidka/ventilator-na-radiator-ecocalm-2-0-s-10-ventilatory-16012625924

Co si o tom v principu myslíte? Můžou takováto zařízení splňovat slíbené - zvyšovat účinnost, zajišťovat úspory a použitelnost k chlazení?
Či jaké předpoklady by musely být splněny, aby to opravdu vedlo k úsporám? Hrozí za určitých okolností naopak, že by to místo úspor vedlo ke zvýšení nákladů?
Předem děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Jedná se o poměrně novinku, která se objevila v konkrétních nabídkách v poslední době. V případě Vámi uváděné firmy jsem zaregistroval, že se tomu poměrně dlouho věnovali a nyní to prezentují i v rámci svých seminářů nebo technické pomoci projektantům. Hlavním smyslem není získání nějaké zásadní úspory kWh ve vytápění, ale jedná se výhradně o zvýšení účinnosti při využití nižších provozních teplot. Ty jsou charakteristické právě při vytápění nízkoteplotními zdroji, jako je mimo jiné tepelné čerpadlo. Zajímavá debata se pak vedla o poměru spotřeby elektrické energie ventilátoru vůči lepší účinnosti otopného tělesa. A zajímavé pro praxi je rovněž otázka hlučnosti.
V každém případě se jedná o zajímavý směr ve vývoji radiátorů a spíše očekávám, co se ukáže časem. Zaujala mě také možnost dodatečné montáže setu na stávající radiátory, které po výměně zdroje svým výkonem nemusí postačit. To by umožnilo jejich další provozování a komfortní teploty v interiéru v případě, že se současně s výměnou zdroje nezateplovalo. V každém případě reálné úspory je nutno dosahovat především snižováním energetické náročnosti budovy zateplováním a využitím obnovitelných zdrojů.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk