Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.8.24 / dotaz č. 205335
Dobrý den,
s odkaze na následující informace z MŽP:
"„Všichni, kdo chtějí kotel vyměnit, mohou využít naše poradce, kteří pomohou jak s administrativou, tak s úsporami vhodnými pro konkrétní dům. Apeluji zejména na seniory, aby se obraceli na poradce a nenechali si vnutit nabídku od firem, které samy obcházejí zájemce. A v žádném případě neplaťte vysokou nebo dokonce stoprocentní zálohu na výměnu kotle,“ říká ministr Hladík.
„S realizací jednoduchých energeticko-úsporných opatření pomohli naši poradci již více než 85 tisícům žadatelů. Stejně účinnou pomoc poskytnou i při výměně starých kotlů. Kontakt na ně najdete na stránkách programu Nová zelená úsporám,“ dodává ředitel Petr Valdman."

Vás tímto žádám o radu a pomoc s vyřízení žádosti o dotaci na Výměnu starých kotlů, kamen a dalších zdrojů tepla a to pro dům v Brně.
Děkuji za reakci a kontakt.
Lukáš Grym
Mobil: +420 778 550 811
Dobrý den,
Ano, je to tak, jak říkáte. Často se můžete setkat s výrazem ,,energošmejdi".
V nových výzvách by již mělo být propsáno i omezení, které uděluje zákaz spolupráce poradců a realizačních firem. To však pouze po stránce smluvní.
Slovní dohody bohužel není možné omezit a je nutné neustále i z naší strany poradců apelovat na správný postup řešení realizace - vyhledat poradce - > založit žádost o dotaci - > poptat dodavatelé - > porovnat nabídky a technické řešení - > realizovat dle odsouhlasené nabídky - > dokončit žádost o dotaci.

Pakliže hledáte poradce, který s Vámi vyřídí kotlíkovou dotaci nebo dotaci NZU Light na výměnu kotlů, která nabyde účinnosti 1.9.2024 a budou podpořeny kotle:
na biomasu - 130 000 Kč,
kamna sálavé/teplovzdušné nebo s výměníkem - 50 000 Kč,
a tepelná čerpadla - 110 000 Kč

Čerpání dotace je možné za určitých administrativních a technických podmínek. Kdybych měl říct tři nejdůležitější, budou to:
- trvalé bydliště v nemovitosti, na kterou je žádaná dotace
- všichni členové domácnosti pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3.st. nebo jsou zahrnutí do podpory na bydlení či dítě
- kotel je 3. nebo horší emisní třídy (horší znamená 1. nebo 2. emis. třídy)

Kotlíkové dotace poskytované krajem, které byly finančně výhodnější končí k 1.9.2024.

Pakliže hledáte poradce, obraťte se prosím na seznam poradců na NPO nebo lépe na poradce NZU (https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light/)

Mezi poradci NZU light najdete případně i mě osobně.

Pakliže chcete vyšší dotaci z kraje, zkuste více poradců. Do konce krajských dotací (kotlíková dotace) zbývají 2 pracovní dny a to většina znás nebude schopna reagovat na tyto potřeby.

Přeji hezký den.

S pozdravem,
Ing. Pavel Řehák
Odpovídá:  Ing. Pavel Řehák - M-EKIS Brno, Ing. Pavel Řehák
Téma:  Vytápění
tisk