Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.9.24 / dotaz č. 205576
Dobrý den,
rád bych do montované přízemní chaty dal krbová kamna a z důvodu úspory místa použil kouřovod s funkcí komína. Prosím Vás o ověření spalinové cesty.

Krbová kamna by byla typ Victoria Parma o jmenovitém výkonu 5kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 223°C, hmotnostní průtok spalin 4,88 g/s a požadavek na tah 12 Pa.
Komín bych chtěl použít nerezový izolovaný s 50mm izolace a průměrem 150mm, protože krbová kamna mají průměr kouřovodu 150mm.
Nad kamny byl cca 1,2m neizolovaný kouřovod a pak 2,7m izolovaný komín.

Když jsem si spočítal kvalifikovaný odhad maximální dimenze komína, tak mi vycházelo 135mm, takže mi není jasné, jak tato kamna s průměrem kouřovodu 150mm zapojit aby to vyhovovalo.

Děkuji
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý nerezový komín (tl. izolace 50 mm, tepelný odpor komínové konstrukce 0,56 m2.K/W). Spalinová cesta je řešena jako svislý kouřovod s funkcí komínu. Spotřebič nemá samostatné vzduchové hrdlo pro přívod externího vzduchu. Spotřebič je závislý na vzduchu z místnosti. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 150 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu jsou připojena krbová kamna Victoria Parma o jmenovitém výkonu 5 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 223°C, hmotnostní průtok spalin 4,88 g/s a požadavek na tah 12 Pa.
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku do 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda jsou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 2,7 m + účinná výška kouřovodu 1,2 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi komínu DN 150, při účinné výšce 3,9 m nejsou všechny podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka není splněna o 1 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 42°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,37 m/s.
Tlakovou podmínku lze obecně zlepšit zajištěním dostatečného přívodu vzduchu z exteriéru, zvýšením komínu a teplotou spalin. V tomto konkrétním případě začne tlaková podmínka vycházet při zvýšení účinné výšky komínu o 0,5 m. Problémem zůstává, že spotřebič není možné připojit na externí přívod vzduchu.
Rychlost proudění spalin je obecně závislá na dimenzi průduchu a hmotnostním průtoku spalin. Zjednodušeně řečeno, čím menší dimenze a čím větší hmotnostní průtok, tím větší rychlost proudění spalin.
Nejmenší dimenze pro pevná paliva je DN 140. Výpočtově by to mělo vliv jen na rychlost proudění spalin, která by se zvýšila, ale tlaková podmínky by splněna nebyla.
Celkové posouzení spalinové cesty je v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.

Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk