Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.9.24 / dotaz č. 205595
Dobrý den,

Budeme v rodinném domě měnit okna a na jižní stranu domu instalovat venkovní rolety .
Minulý rok jsme realizovali výměnu vchodových dveří . V minulosti byla nemovitost zateplena polystyrenem o šířce 10 cm .

Máme nárok na čerpání dotace Oprav dům po babičce ?
Přeji příjemný den,
Zlepšení tepelně technických vlastností obálky budovy na rodinném domě můžete podpořit ze tří různých dotačních programů. Z nichž každý vlastní kategorii žadatelů a drobné odlišnosti v podmínkách.
Konkrétně se jedná o Novou zelenou úsporám - Light (která je určena pro občany s nižšími příjmy, tj. důchodce a příjemce podpory na bydlení), o Novou zelenou úsporám - Oprav dům po babičce (který je určen aktivním plátcům daně, vlastnícím v součtu celé domácnosti maximálně dvě nemovitosti) a o standartní Novou zelenou úsporám (která je určená pro všechny vlastníky rodinných domů na území České republiky).

Standartní NZÚ hodnotí zlepšení tepelně technických vlastností obálky budovy podle dosažených parametrů ve třech kategoriích: Dílčí, Základní a Optimální. Chcete-li žádat o podporu v programu Nové zelené úsporám - Oprav dům po babičce musíte splnit parametry, které jsou stejné jako v NZÚ v kategorii Optimální.
A zde pro Vás bude asi stěžejním požadavkem dosažení průměrného součinitele tepla na úrovni 0,7 násobku průměrného součinitele tepla referenční budovy.
Ve chvíli kdy měníte okna a dveře a zateplujete fasádu, ale nepracujete s podlahou na terénu (nebo nad nevytápěným sklepem) ani se střechou (či stropem pod půdou), tak Vám mnohdy velká část obálky budovy zůstává v původním stavu a kazí Vám snahu dosáhnout výše zmíněného parametru.
Pro přesnější vyhodnocení by bylo nutné znát skladby podlahy, střechy (resp. stropu) a původní obvodové stěny + plochy jednotlivých konstrukcí a vlastnosti nových oken a dveří.

Dále pro volbu dotačního titulu by Vám mohla být užitelná následující informace: Do standartní NZÚ lze zahrnout opatření provedená po 1.1.2021, do Nové zelené úsporám - Oprav dům po babičce lze zahrnout opatření provedená po 1.1.2021, ale zároveň nelze zahrnout opatření (zateplení) dokončená před 17.7.2023. Možnost zahrnout vchodové dveře a fasádu do projektu (a získat na ně dotační podporu) by tedy nezávisel jen na parametrech, ale i datu dokončení těchto opatření a volbě dotačního titulu.

Z těch několika informací, které v dotazu jsou poskytnuty, lze doporučit směřovat žádost spíše na standartní NZÚ v kategorii Dílčí a nebo připravit projekt s komplexnějším zásahem do obálky budovy.
S pozdravem
Ing. Michal Černý