Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.24 / dotaz č. 205662
Dobrý den, chci zateplit dům. Mám malý přesah střechy, vejde se pouze 10 cm šedého polystyrenu. Cihlová zeď je široká 45 cm. Je nutné dodělat větší přesah střechy, aby se vešel silnější polystyren?
Dostanu dotaci Nová zelená úsporám?
Slyšela jsem, že v roce 2033 bude nutné, aby domy splňovaly energetický štítek třídy D. 10 cm zateplení by se mi počítalo jako že žádné zateplení nemám?
Děkuji
Dobrý den,

děkuji za váš dotaz. Pokusím se na něj odpovědět co nejpřesněji.

1. Zateplení domu a přesah střechy:
10 cm šedého polystyrenu je relativně tenká vrstva zateplení, a pokud máte malý přesah střechy, může být nutné tento přesah rozšířit, pokud chcete použít silnější vrstvu izolace. To by vám mohlo umožnit lepší zateplení, které by zlepšilo energetickou účinnost vašeho domu. Šedý polystyren má lepší tepelně izolační vlastnosti než bílý, takže i 10 cm může poskytnout slušné zlepšení, ale v závislosti na vašich energetických cílech a požadavcích dotačního programu může být vhodné zvážit silnější vrstvu.

2. Dotace Nová zelená úsporám:
Pro získání dotace z programu Nová zelená úsporám je nutné splnit určité požadavky na energetickou účinnost. Program hodnotí celkové snížení energetické náročnosti objektu a jednotlivé technické požadavky. Pokud plánujete zateplit pouze 10 cm polystyrenu, je možné, že to nebude dostačující pro dosažení požadovaného snížení energetické náročnosti, aby vám byla přiznána dotace. Většinou je potřeba dosáhnout určité úrovně energetických úspor, což může vyžadovat silnější izolaci nebo další opatření.

3. Energetický štítek třídy D do roku 2033:
Pokud jde o energetický štítek, nové normy a předpisy skutečně tlačí na zlepšení energetické účinnosti budov. Cílem je, aby do roku 2033 všechny budovy splňovaly minimálně třídu D. Pokud použijete pouze 10 cm polystyrenu, může to znamenat, že vaše zateplení nebude dostatečné k dosažení tohoto standardu, zejména pokud máte starší cihlovou zeď bez dalšího zateplení. V tomto případě by bylo vhodné zvážit silnější izolaci nebo jiné opatření k dosažení vyšší energetické třídy.

Doporučení:
Zvážení rozšíření přesahu střechy a investice do silnější vrstvy izolace může být z dlouhodobého hlediska výhodné. Pomůže vám to nejen snížit náklady na vytápění, ale také se přiblížit splnění budoucích energetických požadavků. Doporučuji konzultaci s energetickým specialistou nebo projektantem, který vám může přesně spočítat, jaká tloušťka izolace by byla optimální pro váš dům a jaké konkrétní kroky podniknout pro získání dotace.
Odpovídá:  Ing. Michael Moravec - 4074 - EKIS Praha MPEH tisk