Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.24 / dotaz č. 205701
Dobrý den,
chtěl bych požádat o výpočet spalinový cest pro peletová kamna Extraflame Ketty Evo 2.0, komín bude nerez izolovaný 80/140 viz formulář. Účinná výška komínu je 4 m.
Napojení na kouřovod bude přímé vodorovně přes zeď , stejně tak i přívod externího vzduchu..
Děkuji
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý, exteriérový nerezový komín (tl. izolace 30 mm - tepelný odpor 0,36 m2.K/W). Ve výpočtu je přívod vzduchu ke spotřebiči řešen samostatným, horizontálně vedeným kanálem o dimenzi 100 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze nerezového komínu DN 80 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu by měla být připojena peletová kamna Extraflame Ketty Evo 2.0 o jmenovitém výkonu 6,5 kW (při částečném zatížení 2,5 kW), teplota spalin na hrdle spotřebiče 152,6°C (při částečném zatížení 102,7°C), hmotnostní průtok spalin 4,8 g/s (při částečném zatížení 3,3 g/s) a požadavkem na tah 5 Pa (při částečném zatížení 3 Pa). Technická data převzata z technického listu spotřebiče.
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 4 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 80, při účinné výšce 4 m nejsou všechny podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka není splněna o 0,9 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 28,8°C. Rychlost proudění spalin vyšla 1,12 m/s.
Výpočtově, při částečném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 80, při účinné výšce 4 m jsou podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka je splněna s rezervou 1,3 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 4°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,69 m/s.
Všechny podmínky výpočtu by byly teoretecky splněny, pokud by byla účinná výška navýšena o 0,5 m. V případě zvětšování dimenze komínu přestane vycházet teplotní podmínka.
Tato konkrétní spalinová cesta vychází výpočtově na hraně a každá, i drobná změna, může výsledek výpočtu změnit.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk