Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.24 / dotaz č. 205766
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně spotřeby elektřiny. Zdá se mi, že je naše spotřeba hodně vysoká, a nedokáži vysledovat, z jakého důvodu. Bydlíme v novostavbě RD (kolaudace 12/2022), vytápění teplovodní podlahové, zdroj vytápění kotel na dřevo + akumulační nádrž REGULUS DUO 750/200 NP + záložní ohřev TV pro měsíce, kdy se netopí kotlem - topná tyč v akumulační nádrži (instalováno Topné těleso s termostat. hlavicí 2,4 kW 2 ks a Topné těleso typ P s termostatem, pro nádrž DUO/HSK, 3kW, G 6/4 1 ks) + pro případ potřeby záložní elektrokotel 6 kW (tělesa 2 x 3 kW). Vypočtená tepelná ztráta domu 6098 W. Běžný provoz domácnosti (2 dospělí + dítě 1,5 roku). Z důvodu narození dítěte jsme v r. 2023 topili převážně elektřinou, spotřeba el. za r. 2023 byla 10 560 kWh. Spotřeby sleduji průběžně, ale i přes letní měsíce máme průměrně cca 20 kWh/den (tedy v měsících, kdy se netopí). Chápu,že při topení elektrokotlem je spotřeba velká, nicméně po vetší část topné sezony elektrokotel spíše temperuje (termostat máme na 22,5 stupnů, ale reálně je teplota v místnostech cca 24 stupňů, tedy neklesá natolik, aby termostat elektrokotel sepnul). Proto mne překvapuje, jak moc vysoká spotřeba je za loňský rok, a také, čím může být způsobena tak vysoká spotřeba v letních měsících. Máme jen běžné spotřebiče, lednička je stará cca 5 let, pračka a sušička 2 roky (ener. třída A), TV stáří 1 rok. Je možné, že vysokou spotřebu způsobuje ohřev vody v akumulační nádrži? Spotřebu velkou nemáme, zpravidla se sprchujeme. AKU nádrž jsme dávali z důvodu toho, že do budoucna plánujeme umístit na střechu FVE pro ohřev vody (již máme kabely připravené), pouze zatím z finančních důvodů jsme nerealizovali. Moc děkuji za pomoc a nasměrování.
Dobrý den,
Takto na dálku samozřejmě přesnou příčinu nejsem schopný určit. Z tohoto důvodu se pokusím doporučit nějaká vhodná opatření.
1. Ohřev vody v akumulační nádrži:
Pokud používáte elektrické topné tyče pro ohřev vody, může to být významný zdroj spotřeby, zejména pokud je nádrž velká a voda se ohřívá často. Zkuste zkontrolovat nastavení termostatů a případně snížit teplotu ohřevu vody.
2. Nepřetržitý odběr elektřiny:
Spotřeba 20 kWh/den v letních měsících naznačuje, že některé spotřebiče nebo systémy mohou běžet neustále. Doporučuji zkontrolovat, zda nemáte spotřebiče, které odebírají elektřinu i ve stand-by režimu, nebo zda nedochází k únikům energie. Pokud máte například systémy s trvalým odběrem, jako jsou bezpečnostní kamery, chytré domácí systémy nebo další zařízení, může to přispívat k vyšší spotřebě.
3. Účinnost akumulační nádrže a její izolace:
Zkontrolujte, zda je akumulační nádrž správně izolována. Špatně izolovaná nádrž může způsobovat úniky tepla, což následně vede k vyšší spotřebě elektřiny na dohřívání vody.
4. Spotřebiče v domácnosti:
I když máte moderní spotřebiče v energetické třídě A, může být užitečné provést měření spotřeby jednotlivých zařízení pomocí wattmetru, abyste identifikovali konkrétní spotřebiče, které mohou být energeticky náročnější, než se zdá.
5. Systém vytápění a jeho nastavení:
I když v zimě elektrokotel temperuje, zkontrolujte, zda je jeho nastavení optimální a zda se nejedná o zbytečné zapínání. Vyšší teplota v místnostech může také znamenat, že systém vytápění běží déle, než je nutné. Všeobecně se vnímá, že změna teploty o jeden stupeň Celsia přinese úsporu 6%
6. Plánování FVE (fotovoltaické elektrárny):
V budoucnosti, jak plánujete instalovat FVE pro ohřev vody, vám to může výrazně snížit náklady na elektřinu. Možná by stálo za zvážení, zda by nebylo možné projekt realizovat dříve, například s využitím dotací.
7. Kontrola elektroměru a faktur:
Nakonec doporučuji zkontrolovat, zda elektroměr pracuje správně a zda fakturace odpovídá skutečné spotřebě. Pokud máte podezření na chybu, můžete požádat o kontrolu elektroměru.
Pokud by ani tato opatření nevedla k jasnému zjištění příčiny vysoké spotřeby, může být vhodné konzultovat problém s energetickým specialistou, který provede detailní analýzu spotřeby a případně navrhne úsporná opatření.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk