Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.9.24 / dotaz č. 205879
Dobrý den ráda bych se zeptat a s někým poradila,jestli mám nárok na nějakou dotaci od státu.Jsem samozivitelka,bydlím v RD se dvěma dětmi,dům mám v osobním vlastnictví,je po babičce.Je dá se říct opravený,až na starý kotel na tuhá paliva a plynový kotel je taky starší.Tak nevím jestli bych mohla zadat v tomto směru o pomoc.Duk je na patro a na hoře máme nedodelanou půdu,není zateplená a dost tam profukuje.Cetla jjsem,že stát přispívá i na zateplení půdy.Nevim jestli bych splnila podmínky ..děkuji za radu.
Dobrý den,
dle zaslaných infomrací byste mohla mít nárok na dotaci z programu Nová zelená úsporám LIGHT (Odkaz na výzvu: https://novazelenausporam.cz/nzu-light/),
Na zateplení domu (střecha, půda, fasáda, výměna oken a další) a instalaci solárního ohřevu teplé vody můžete získat až 250 000 Kč, rozdělení prostředků pak zavisí na zvoleném rozsahu renovaco domu.
Na výměnu kotle poté můžete získat:
- až 110 tisíc korun na kotel na biomasu
- až 150 tisíc korun na tepelné čerpadlo
- až 50 tisíc korun na lokální kamna kamna na biomasu
(je nutné splnit podmínky dotace: typ stávající kotel atd - vhodné dořešit osobně s poradcem).

Jako žadatel musíte splnit následující podmínky (kompletní znění podmínek viz Závazné pokyny dotace):
- vlastníci nebo spoluvlastníci rodinného domu, .... (Podmínku splňujete)
- Vy nebo členové vaší domácnosti pobíráte v době podání žádosti příspěvek na bydlení či přídavek na dítě ( Dle infomrací v dotazu nemohu posoudit, ale předpokládám splnění podmínky)

Pokud byste měla o dotaci zájem, je dalším krokem, najít si poradce, který je oprávněný vyřizovat tuto dotaci (seznam poradců najdte zde: https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light/). Je vhodné vybrat poradce z Vašho regionu, musí totiž přijít na první schůzku osobně a probere s Vámi možné řešení.

Pokud byste řešili větší rozsah rekonstrukce společně s výměnou zdroje pro vytápění a teplou vodu je možné využít dotačního programu Nová zelená úsporám - standart (odkaz zde: https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/standard/). Na tomto odkaz je sepsán stručný postup jak na to: https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/krok-za-krokem/.

Pokud byste potřebovala více informací nebo pomoci s vyhledáním poradce ve vašem regionu, neváhejte kontaktovat naši kanceláře a pomůžeme Vám s další postupem.

Děkuji vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk