Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.24 / dotaz č. 205957
Zdvořile Vás prosím, můžete-li mi odpovědět na tento dotaz. Je možné položit fotovoltaické panely na plochou střechu, kde je vrchní vrstva střechy tvořena z polystyrénu 2 x 80 mm, tj. celková vrstva 160 mm a zakrytí folií.
Druh polystyrénu na obrázku a folie, která byla použita a celkové složení střechy přikládám. Je možné takto střechu přitížit?
Předem děkuji.

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.
Přitížení střechy má dva aspekty. Jednak vlastní statika střechy, na které přidáváme zatížení a za druhé zatížení povrchu krytiny a tepelné izolace, které na to nejsou připravené ani uvažované.
Správný postup instalace nové fotovoltaiky (FV) na střechu je takový, že je předem ověřena statická únosnost střechy jako takové. Je to konstrukční záležitost. Stávající nosná konstrukce střechy byla na jakési zatížení projektována a statikem navržena a to na vlastní váhu, užitné zatížení, zatížení sněhem a větrem. FV panely a konstrukce, na které jsou přichyceny, zatížení zvyšují, jednak vlastní vahou a vzhledem ke sklonu panelů není zanedbatelné zatížení větrem. Zatížení větrem pak také určuje způsob ukotvení konstrukce a dimenzování ukotvení.
Jedná se zřejmě o plochou střechu na rodinném domě. Pokud je nosná konstrukce tvořena pevným stropem betonovým nebo z betonových trámečků a keramických vložek případně traverz s přebetonováním, pak lze očekávat, že konstrukce bude mít jakousi rezervu. Opatrně nutno postupovat, pokud je střešní plášť, který bude přitížen například z dřevěných trámků a prken (bývá u dvouplášťových střech). Uvádíte jako podklad beton, tudíž se patrně jedná o tu únosnou variantu. V případě pochyb o únosnosti stropu konzultaci se statikem lze určitě doporučit.
Druhým momentem je uchycení. Jak již výše zmíněno, musí odolat účinkům větru. Jsou dva základní typy montáže na plochou střechu:
První je bez zátěže a spočívá v ukotvení montážních prvků v nosné střešní konstrukci. To je nejlépe připravit buď ve fázi výstavby střechy před položením hydroizolační vrstvy. Pokud se provádí později, je nutno porušit hydroizolační vrstvu, ale i EPS z důvodu kotvení až do betonu nebo nosné konstrukce. To pak vyžaduje velmi pečlivé opracování prostupů kotev konstrukce skrz hydroizolační souvrství. V případě PVC krytin existují různé PVC manžety, kterými se prvek prostupu lemuje a svařuje se stávající folií. Teplovzdušné sváry nemusí již dobře fungovat u starších krytin, které jsou již mírně degradované, např. UV zářením. Je dobré používat systémová řešení a k tomu doporučené prvky, například tmely a lepidla.
Druhá varianta je se zátěží. Ta je bez zásahu do konstrukce, ale vzhledem k váze je již aktuálnější statik. Instalace má formu propojených speciálních kovových rámů pro panely, které jsou přitíženy základovými bloky nebo betonovými deskami. Podloženy jsou elastickými pryžovými podložkami.
Dalšími variantami jsou speciální betonové bloky s podložkami. Doprava na střechu jeřábem. Flexibilnější varianta jsou například plastové vany, které se na střeše plní štěrkem. Tam je zase nevýhodou riziko netěsnosti víka, neboť do vany se nesmí nahromadit dešťová voda.
Na Vaší střeše je EPS 100, tedy výrobek se standardní pevností v tlaku a dle poskytnutého vzorku poměrně silná PVC folie. Riziko spočívá v mírném stlačení folie, která bývá podložena netkanou folií, ale také mírné deformaci EPS. V prohlubni se drží voda, která zamrzáním může iniciovat defekt krytiny. Vhodné jsou tudíž vrstvené speciální podložky, které zatížení dobře roznáší.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk