Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.9.24 / dotaz č. 206182
Dobrý den, mám dotaz, když si budu chtít pořídit kotel na tuhá paliva s emisní tř.4-5., je nutnost mít ke kotli napojenou akumulační nádrž aby splňoval tyto emisní třídy? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
problematiku řeší ČSN EN 505-3+A1 - Kotle pro ústřední vytápění - Část 5
Část odstavce 4.4.6.1
U kotlů se samočinnou dodávkou paliva nesmí minimální tepelný výkon překročit 30 % jmenovitého tepelného výkonu.
Kotle se samočinnou dodávkou paliva o jmenovitém výkonu ≤ než 70 kW, které nejsou určeny pro provoz při 30 % jmenovitého tepelného výkonu nebo nižším, musí být provozovány a zkoušeny s akumulační nádrží. Objem nádrže musí být uveden, jako nejmenší objem, v technické dokumentaci včetně schématu popisujícího požadavek na hydronicky vyvážené připojení k akumulační nádrži.
U kotlů s ruční dodávkou paliva, kdy výrobce požaduje připojení kotle k akumulační nádrži podle 4.4.6.2 (ČSN EN 303-5+A1); může být minimální trvalý tepelný výkon vyšší než 30 % jmenovitého tepelného výkonu za předpokladu, že dodavatel v technické dokumentaci uvede, jak má být vyvinuté teplo odváděné. Informace v technické dokumentaci musí obsahovat návrh provozních stavů, které vyloučí provoz v podmínkách mimo stanovený rozsah tepelného výkonu kotle.

Požadavek na užití akumulační nádoby se nevztahuje na kotle umožňující ruční přikládání, které umožňují provoz při tepelném výkonu rovném nebo nižším než 30 % jmenovitého výkonu a které byly za těchto podmínek certifikovány a výrobce nepožaduje instalaci akumulační nádoby v návodu k montáži.

Obecně lze říci, že užití akumulační nádrž má přímý vliv na účinnost kotle (kotel pracuje při optimálním jmenovitém výkonu) a s tím spojenými hodnotami produkovaných emisí. Doporučili bychom Vám kontaktovat projektanta, který by Vám s návrhem kotle a případné akumulační nádrže pomohl.

Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt
Téma:  Vytápění
tisk