Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.24 / dotaz č. 206374
Dobrý den,
v rodinném domu mám jako zdroj vytápění 17let plynový kondenzační kotel.
Mám v úmyslu provést výměnu za jiný zdroj / tepelné čerpadlo, kamna na pelety/
Je možné v současné době žádat o dotaci na tyto zdroje, ppř kam se obrátit
s vyřízením dotace.
Děkuji
Dobrý den,
dle aktuálního znění podmínek dotačního programu Nová zelená úsporám - standardní výzva a Nová zelená úsporám Light - pro nízkopříjmové, lze žádat na výměnu plynového kotle pouze za tepelné čerpadlo. Dotační program Nová zelená úsporám - Oprav dům po babičce poskytuje dotaci na změnu zdroje tepla na vytápění také, ale dotace je podmíněna komplexním, nadstandardním zateplením objektu a plynový kotel musí být starší 20 let. Kamna na pelety nelze podpořit při přechodu z plynového vytápění.
Hlavní podmínkou pro poskytnutí dotace je (pro obě výzvy) splnění požadavku obálky budovy pro klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla v rozmezí A až D stanovenou dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Splnění není vyžadováno v případě památkově chráněných budov nebo v případě kombinace s čerpáním podpory na zateplení objektu v dotačním programu Nová zelená úsporám - standardní výzva.

S případným výpočtem a stanovením klasifikace obálky budovy a s podáním žádosti o dotaci by Vám měl pomoci některý z energetických specialistů viz zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/ , případně středisko EKIS https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS.
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk