Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.24 / dotaz č. 206536
Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem týkající se energetického štítku administrativně-provozní budovy. V této budově se nachází jednak kanceláře, šatny a denní místnosti obsluhy, dílna, ale také velká NN rozvodna el. energie. NN rozvodna má vysoké energetické nároky na odvod tepelných zisků, jinými slovy má vysokou energetickou náročnost systému chlazení. Chlazení je nyní navrhované jako kompresorové s vnitřní a venkovní jednotkou. Vysoká energetická náročnost chlazení negativně ovlivňuje energetické hodnocení budovy jako celku. Chci se zeptat, zdali je možné tuto technologickou místnost vyčlenit z hodnocení energetické náročnosti budovy. Pokud ano, za jakých podmínek?

Děkuji
Dobrý den,

Vaším dotazem se dostáváme k komplexní problematice hodnocení energetické náročnosti budov s vlastním transformačním zařízením.

Energetická náročnost takového objektu je ovlivněna řadou faktorů, mezi které patří zejména:

- Vlastnictví a umístění NN: Je-li NN v majetku a součástí budovy, nebo je umístěna samostatně a patří distributorovi elektrické energie?
- Požadavky na vnitřní prostředí: Je-li v prostoru NN rozvodny stanoven specifický teplotní režim.
- Využití tepelných zisků/ztrát: Je-li počítáno s využitím tepelných zisků z rozvodny nebo z její chlazení a jaký je jeho vliv na ostatní technické systémy budovy?

Zkušenosti ukazují, že za předpokladu správného namodelování budovy nemá chlazení NN rozvodny významný negativní vliv na výsledné energetické hodnocení budovy, protože referenční budova a požadavky na chlazení by měli být podobné.
Nicméně pro přesné stanovení energetické třídy je nezbytné detailní posouzení všech výše uvedených faktorů v kontextu konkrétního projektu. Takže je i otázka, kda současný PENB je dobře namodelovaný.
Odpovídá:  Ing. Lucie Kaplanová - EKIS Praha Enviros tisk