Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.24 / dotaz č. 206564
Dobrý den, mám starý dům z konce 60 let a ráda bych, aby mi někdo nestranně zhodnotil zda je vhodně zateplení, případně jaké a další úsporná opatření.
Dobrý den, obecně lze napsat, že dům ze 60.let bez zateplení, s původními otvorovými výplněmi, s nevyhovujícím zdrojem vytápění a ohřevu teplé vody je vhodné zateplit, vyměnit otvorové výplně a zdroje. Samozřejmě záleží na dalších faktorech a technickém stavu domu. Pro přesné zhodnocení technického stavu a návrh energetických úspor Vašeho domu je nutná osobní prohlídka domu energetickým specialistou a následný předběžný výpočet pro určení tepelných izolací a návrh vhodného zdroje, případně řešení odvlhčení zdiva a jiných technických problémů, pokud je to relevantní apod. Můžete si vybrat ze seznamu energetických specialistů a domluvit se na schůzce: https://www.mpo-enex.cz/experti/ nebo mi napište mail na prukazy-audity@seznam.cz.
V případě, že budete chtít dům zateplit je možné využít několika dotačních titulů z programu Nová zelená úsporám.
Buď 1) Nová zelená úsporám standard, má 3 kategorie: a) Dílčí-zateplujete jen některé konstrukce, b)Základní, a c)Optimální - zateplujete celou obálku budovy, tj. obvodové zdivo, podlahy, stropy, střechu, měníte otvorové výplně. Částka za zateplení jednotlivých konstrukcí se u jednotlivých kategorií liší. Od 600 - 1300,-Kč/m2 u obvodové stěny, střechy, stropu, 2200 - 4900,-Kč/m2 u otvorových výplní a 800 - 1700,- Kč/m2 u konstrukcí v kontaktu se zeminou.
2) Nová zelená úsporám - Oprav dům po babičce - stejně jako u Optimální kategorie zateplujete celou obálku budovy, tj. obvodové zdivo, podlahy, stropy, střechu, měníte otvorové výplně. Výhodou tohoto programu je mimo jiné, že dostáváte finance zálohou předem a můžete využít výhodného financování s nízkým úrokem na zbývající část prostřednictvím smluvních stavebních spořitelen.
3) Nová zelená úsporám Light - je určena pro nízkopříjmové domácnosti (např.důchodce)
Každý z titulů má svá specifika a požadavky. Dle dosažených energetických úspor a rozsahu zateplení, volba zdroje vytápění, osobních faktorů (důchodce, pracující) apod. lze pak přesně navrhnout konkrétní dotační program.

Závěrem lze napsat, že starý dům v původním stavu je vhodný zateplit, čímž, mimo jiné, uživatelé uspoří značnou část nákladů na vytápění.
S pozdravem
Ing. Jana Pawerová
Odpovídá:  Ing. Jana Pawerová - M-EKIS 3M96 - Těrlicko Ing. Jana Pawerová tisk