Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.9.24 / dotaz č. 206573
Dobrý den,
maminka (starobní důchodce) bydlí v paneláku a má tam byt. Chce teď měnit všechna okna a balkónové dveře i s parapety. Původní, dřevěné jsou z 90. let a ten stav už tomu odpovídá. Napadlo nás, jestli bychom dosáhli na dotaci NZÚ Light. Maminka bydlí v bytě sama. Já i ona jsme tam hlášení na trvalý pobyt, ale já tam nebydlím už mnoho let (to se asi řeší čestným prohlášením).
Na stránkách jsem našel nějakou zmínku o tom, že 75% oken musí být už renovovaných, a pak je dotace pro ty, kteří mají stará okna (ale nevím jestli je to vztažené i na tento případ nebo ne). Netuším kolik ostatních sousedů v domě (panelák 13 pater), má jaká okna :)
Otázka tedy zní - měli bychom o dotaci na výměnu oken žádat? Jsou nějaké další informace, co bych si měl zjistit nebo zajistit?
Díky moc
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Paní maminka by v rámci dotace musela splňovat několik podmínek z nichž hlavní je vlastnit uvedený byt a mít v něm trvalé bydliště, a zároveň nevlastnit další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členský podíl v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu. Ta podmínka 75% vyměněných oken v bytovém domě platí, blíže je popsána v dokumentu Manuál pro posouzení oprávněnosti výměny oken v bytovém domě s podporou NZÚ light https://novazelenausporam.cz/dokumenty/nzulight/
kde se dočtete například, že pakliže maminka mění okna z původních dřevěných, musí vyměnit za izolační trojskla s Uw,max=0,9 W/m2.K a těch zbylých 75% oken v domě má mít tepelně izolační okna s dvojsklem či trojsklem.
Podmínkou samotné montáže oken je, že montáž výplní otvorů bude provedena v souladu s ČSN 74 6077 Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování.
Pokud bydlíte jinde, lze doložit čestné prohlášení, posuzuje se domácnost, tedy osoby bydlící v předmětné nemovitosti.
Důležitým formulářem u bytových domů je Souhlas spoluvlastníků bytového domu, který je potřeba vyplněný vložit již při podání dotace, viz Dokumenty NZÚ light https://novazelenausporam.cz/dokumenty/nzulight/
Přejeme hezký den.
Odpovídá:  Ing. Eva Velíšková - EKIS Brno Bres s. r. o. tisk