Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.9.24 / dotaz č. 206655
dobrý den, jsem důchodkyně získala jsem po mamince starý RD ve Vodňanech. Jsem nyní nově nepracující důchodkyně a potřebuji na RD provést rekonstrukci střechy anebo výměnu za střechu novou. Mám nárok na některou ze státních dotací? V RD nejsem trvale hlášena, vlastním druhou nemovitost byt.
Dobrý den,
všechny dostupné dotační programy jsou primárně určeny na snižování energetické náročnosti budov. Není proto možné počítat s tím, že by je bylo možné použít na prostou rekonstrukci střechy (oprava nebo výměna konstrukce krovu a střešní krytiny). Za jistých podmínek lze z dotačních programů získat část prostředků na zateplení střechy, pokud bude provedeno současně s její komplexní rekonstrukcí.
Ve Vašem případě nelze využít dotační program Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti, protože v aktuálním znění z 25.6.2024 nesmí žadatel pobírající starobní důchod vlastnit další stavbu pro bydlení nebo i podíl na takové nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členský podíl v bytovém družstvu.
Je možné využít pouze dotační program Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY.
S pozdravem
Karel Kotyza