Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.24 / dotaz č. 206707
Dobrý den vyměnila jsem starý kotel vlastní výroby za kotel ROJEK KTP 20 ,který budu využívat na topení dřevem . Vztahuje se dotace na tento kotel ,můžu si žádost podat. Bydlím sama v rodinném domě a jsem důchodce .
Dobrý den,

děkujeme za dotaz.

Dotaci na výměnu kotle v rámci NZÚ Light můžete využít za splnění podmínek uvedených v závazných pokynech "Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory – výměna zdrojů tepla v NZÚ Light – platné od 1. září 2024" umístěných na stránkách "https://novazelenausporam.cz/dokument/4049"

Obecně vzato k Vámi popisovaném stavu je potřeba si ujasnit zda-li plním následující podmínky vyplývající ze závazných pokynů:
- Oprávnění žadatelé a příjemci podpory z kapitoly 2.1 závazných podmínek --> posoudí pracovník MAS/EKIS, z Vašeho popisu nelze kvalifikovaně stanovit
- Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována po 24. červnu 2024. Včetně datumu zdanitelného plnění na konečné faktuře a datumu na předávacím protokolu, či dodacím listu --> toto je otázkou zda splňujete
- V případě kotlů umožňujících ruční přikládání je vyžadováno současné užití zásobníku tepla – akumulační nádoby o minimálním objemu (včetně případného zásobníku teplé vody, pokud je tímto kotlem ohříván): --> toto je otázkou zda splňujete
• 55 l/kW instalovaného výkonu kotle,
• stanoveném výpočtem dle části 4.4.6 ČSN EN 303-5 „Kotle pro ústřední vytápění“, za předpokladu, že nejde o objem nižší než stanovený výrobcem a uvedený v návodu k montáži kotle.
- Podporována je výměna níže uvedených stávajících zdrojů: kotlů na pevná paliva, nižší než 3. třídy dle ČSN EN 303-5, kotlů konstruovaných pro spalování pouze pevných fosilních paliv (kotlů na uhlí) --> toto by jste měla splňovat
- Vámi uváděný kotel lze dle údajů od výrobce přestavět na automat "ke kotli lze kdykoliv dodatečně dokoupit sestavu s hořákem na pelety a lze kotel přestavět na automat"

Pokud splňujete výše uvedené, je potřeba při podání žádosti doložit dokumenty uvedené v kapitole 4. závazných podmínek, a to především:
- Fotodokumentace stávajícího zdroje
- Zpráva o navrhovaných opatřeních (odborný posudek)
- Doklad o kontrole technického stavu a provozu stávajícího spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva
- Potvrzení o ekologické likvidaci původního nevyhovujícího zdroje tepla
- Zpráva o instalaci zdroje

Dokumentů je více, celým procesem Vás provede pracovník MAS/EKIS který se touto problematikou zabývá.