Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.9.24 / dotaz č. 206799
Dobrý den. Plánujeme novostavbu chaty, kde bychom rádi pobývali i v zimě. Zastavěná plocha je 40 M2. Zajímal by mě Váš názor, jak nejlépe nakombinovat zateplení a vytápění objektu. V přízemí bude jeden pokoj s kuchyňským koutem a koupelnou, v podkroví 2 ložnice, orientace oken na jih. Zdi pórobeton 30 cm + izolace 16 cm (? Prosím o názor), v podlaze 16 cm polystyren a střecha 28 cm foukaná celulóza. Vzhledem k malému prostoru se předpokládám chata brzy vyhřeje, ale zároveň bude asi třeba často větrat při pobytu 4 členné rodiny (ochlazovat). Stačí nám topit na 20 stupňů Celsia. Zvažujeme tyto možnosti vytápění:
Krbová kamna v přízemí + elektrické podlahové vytápění
Krbová kamna v přízemí + teplovodní podlahové vytápění - napojeno na elektrokotel, ev. TČ vzduch-voda
Krbová kamna v přízemí + TČ vzduch-vzduch (nevím zda tímto typem TČ je možno topit i více místností).
Krbová kamna chceme určitě, ale zároveň nechceme být závislí pouze na tomto zdroji a nutnosti topit v nich každý den, proto hledáme i nějaký druhý zdroj. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Před vlastním rozhodnutím by bylo dobré si zodpovědět, jak často má být chata využívána. Bude-li pobyt na chatě pouze příležitostný a investice menší, může první uvedená možnost (krbová kamna + el. podlahové vytápění) posloužit docela dobře. A to zejména vzhledem k nízkým nákladům na pořízení. Topné rohože by pro urychlení zátopu a snazší regulaci mohly být položené přímo pod pochozí vrstvou (dlažba, plovoucí podlaha, apod.). V případě zamýšleného trvalého obývání bych se raději přiklonil k realizaci teplovodního vytápění, které do budoucna umožní instalaci různých zdrojů tepla (elektrokotel, krbová kamna s teplovodním výměníkem, tepelné čerpadlo vzduch-voda...). Takové řešení si vyžádá větší investici, ale budoucna pak nebudete tolik závislí na drahé elektřině. U kombinace pórobetonu se zateplením EPS tl.16cm (kontaktní systém ETICS) bych dal přednost šedému polystyrenu (s nižším součinitelem tepelné vodivosti - lépe izoluje), nebo deskám z polyuretanu (např. Puren tl. 12-18cm). Tloušťka izolace může být v závislosti na použitých materiálech i větší (v případě foukané celulózy ve střeše alespoň 35cm a více). U pasivních domů podobné konstrukce je zateplení z EPS na stěnách nebo v podlaze kolem 25cm.

Hodně zdaru při budování!
Miroslav Misař