Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.24 / dotaz č. 206804
Dobrý den,

rekonstruuji starý rodinný dům, který je postavený z tzv. vepříků, který má zateplené obvodové zdivo a částečně střechu a v rámci rekonstrukce uvažuji o výměně rozvodů topení.
V současné době je v domě starý systém centrálního vytápění od kotle dimenzovaný jako samotížný z dob, kdy se topilo ještě uhlím. Trubky jsou tedy od kotle o velice velkém průměru a postupně se zmenšují ve směru od kotle. Nyní se dům vytápí plynovým kotlem.

Pokud bych vyměnil staré silné ocelové roury za měděné tenké trubky, projeví se nové vedení na spotřebě plynu, případně jak velká může být úspora. Jde mi o to jestli se vůbec vyplatí tuto změnu provádět. Návratnost bude jistě trvat dlouho, ale životnost nové otopné soustavy bude jistě také dlouhá. Radiátory jsou litinové a na doporučení topenáře bych je rád ponechal.

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

Provést rekonstrukci otopné soustavy (všechny trubky) podle jejich délky může přinést úsporu 3 -7 % maximálně ročně. Tedy prostá návratnost mezi 14-34 lety, diskontovaná ještě hůře. Proto pokud Vám jde o úspory a zároveň o vynaložené nízké investiční náklady doporučil bych spíše zaizolovat stávající "větší" trubky, zaizolovat průchody zdmi, zaizolovat průchody chodbami, zaizolovat průchody nevytápěnými prostory. To by mohlo přinést také snížení nákladů v % (2-3 %), přitom nákladově se bude jednat maximálně 5-20 tis. Kč, podle rozsahu otopné soustavy. Práci nezapočítávám, protože jedná se o stavební práce lehčího charakteru, které lze vykonat svépomocí. Návratnost by pak mohla být 2 až 7 let.

Stávající litinová soustava, pokud o ni budete pečovat, Vás zcela určitě přežije a bude sloužit i nadále. Navíc, pokud je projektována jako samotížná, můžete připojit další zdroj tepla - krb nebo kamna, a vytápění by mohlo v případě výpadku elektřiny fungovat zcela neomezeně komfortně dále. Což u plynového kotle s elektrickým čerpadlem nebude, kotel se zastaví. To je důvod, proč bych se této "staré" ale dobře naprojektované soustavy nezbavoval a nepředělával bych jí.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk