Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.24 / dotaz č. 206864
Dobrý den,
chtěl bych se dotázat, zda je možné čerpat dotaci na částečné krytí nákladů rekonstrukce střechy na řadovém domě - dřevostavba.
V minulém roce jsme dělali kompletní rekonstrukci původní střechy.
Nová skladba:
-sdk podhled
-vata 50mm
-trámy
-mezera
-na trámech prkna 20mm
-OSB 3 pd 22mm
-pojistná hydro lepenka sapolepka sticker plus
-EPS 100S ve třech vrstvách 120,120,60mm celkem 300mm
-geo filtek 300 žehlená
-hydroizolace sikaplat 15VG krytina

Původní střecha končila prkny na trámech, přes které byla lepenka. Již jsem to řešil v minulém roce s jiným energoporadcem, který se mnou po jisté době přestal komunikovat.
Případně mohu doložit část projektové dokumentace k řadovému domu.

Dům jako takový byl zateplen bez dotací již před cca 15 lety.

Děkuji za Vaši pomoc.
Dobrý den,
konstrukce střechy, jak ji popisujete, je zateplena kvalitně a jako jednotlivá konstrukce plní technické požadavky pro získání podpory z programu NZU - rodinné domy v podoblasti A - zateplení.
Podpora se pro případ střešní konstrukce v současnosti pohybuje od 600 do 1300 Kč na m2, podle dané kategorie zateplení. Do kategorie (dílčí, základní či optimální) zařadí prováděné opatření energetický výpočet a závisí hlavně na kvalitě zateplení celé teplosměnné obálky domu a výsledné úspoře energií.
Odhadem by tedy takto výrazné posílení tepelné izolace střechy (na již zatepleném řadovém domě) mohlo plnit i podmínky některé z kategorií s vyšší podporou...
Výše podpory je pak dále omezena na polovinu prokazatelných nákladů, které přímo souvisejí realizací zateplení.

Pokud se tedy rozhodnete pro podání žádosti (lze podat po dokončení zateplení), bude potřeba zajistit také některé dokumenty - zejména projektovou dokumentaci (výkresy se specifikací zateplení), energetické hodnocení a zprávu technického dozoru z provádění.
Přesně je vše popsáno v Metodických pokynech pro žadatele, které lze nalézt na www.novazelenausporam.cz v sekci Dokumenty, Rodinné domy

Díky a zdravím