Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.24 / dotaz č. 207084
Dobrý den, zvažujeme v rámci naší probíhající rekonstrukce rodinného domu o dotaci NZÚ oprav dům po babičce. V rámci podpory v oblasti A – zateplení je jako způsobilý výdaj uvedeno i "podlahy nad venkovním prostorem". Není mi jasné, jak se tato část rekonstrukce týká zateplovaných konstrukcí budovy, resp. lze nárokovat z dotace i náklady na zbudování betonového nádvoří vydlážděné keramickou dlažbou a část nádvoří s betonovou dlažbou (pokládka na štěrk)? Děkuji velmi.
Dobrý den,
u programu Nová zelená úsporám lze obecně čerpat (v oblasti A) pouze na konstrukce, které tvoří "tepelně-izolační obálku buodvy", na které se provádí opatření (zateplení, výměna oken, atd).
Zpevněné plochy o kterých mluvíte jsou předpokládám pouze na terénu a netvoří tepelně-izolační část konstrukce.

Program "Nová zelená úsporám - Oprav dům po babičce" je určen pro kompletní renovace rodinných domů, kde se většinou musí realizovat opatření na většině obálky budovy (střecha, fasáda, okna, podlaha, atd).
Pokud byste řešili zateplení nebo jiná opatření pouze na části řešeného objektu je možné využít program "Nová zelená úsporám - standart" (Odkaz na závazné pokyny: https://novazelenausporam.cz/dokument/4050)

S posouzením vhodného dotačního titulu a rozsahu renovace Vašeho domu Vám mohou pomoci poradci EKIS, například na osobní konzultaci. (Odkaz na seznam poradců EKIS nebo MAS: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS). V případě zájmu o osobní konzultaci, můžete kontaktovat i naši kancelář.

Jak probíhá vyřízení dotace se můžete dočíst na tomto okdazu: https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/krok-za-krokem/
Samotné vyřízení dotace potom zpracovává specialista (Odkaz na seznam specialistů: https://novazelenausporam.cz/specialiste/

Odkaz na závazné pokyny pro žadatele (Nová zelená úsporám - Rodinné domy - Oprav dům po babičce): https://novazelenausporam.cz/dokument/3519
V závazných pokynech je uvedeno:
4.1.1 Výše podpory pro oblast A
....
b) Maximální výše podpory se stanoví jako součet podpory na jednotlivé konstrukce obálky budovy,
na kterých je prováděno opatření dle energetického hodnocení a základní podpory, která
zohledňuje například náklady na přípravu odborného posudku, statické a jiné průzkumy, odborný
technický dozor. Jednotkovou výši podpory stanovuje tabulka 2. Nárok na podporu nevzniká, pokud
pro daný typ konstrukce, či její významnou část, nelze doložit přímé realizační výdaje na provedení
opatření.
......

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk