Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.24 / dotaz č. 207711
Dobrý den. Chceme zlepšit tepelný odpor špaletových oken na chalupě, ale přitom je zachovat. Jaké jsou možnosti toto řešit? Dozvěděl jsem se, že existuje možnost nahradit vnější skla izolačními dvojskly, jaký je na to váš názor? (Kamarád si to nechal udělat a docela to chválí...) Jak by se toto mohlo projevit v praxi(na zlepšení tepelného komfortu, spotřebě...) a také na výpočtu tepelného odporu oken? Nechali jsme si zpracovat Průkaz energetické náročnosti a tam nám bylo doporučeno okna vyměnit, ale to by jsme neradi. Naše špaletová okna mají počítané U = 2,35 W.m-2.K-1... je toto odpovídající? Kolik by mohla mít koeficient U po této úpravě? Existuje ještě nějaké jiné řešení, které by pomohlo, ale zachovalo stávající vzhled oken? Předem děkuji za odpovědi.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Zachování původních špagetových oken v objektu je smysluplné, pokud jsou okna v dobrém stavu a to včetně dřevěných částí. Je samozřejmě možné i dřevěné části případně nahradit, ale tím vzrůstá cena repase oken. Nejvhodnější způsob zlepšení parametrů prostupu tepla takovýchto oken je skutečně nové zasklení ve vnějším rámu, který ale toto musí umožnit (tl. profilu). Při repasi okna je vhodně provést nové těsnění, aby nedocházelo k úniku tepla netěsnostmi mezi okenním rámem a křídlem. Po repasi tak budou mít okna parametr přibližně U = 1,2 W.m-2.K-1. Normová hodnota požadavku na okenní výplně je U = 1,5 W.m-2.K-1.
Velmi dobře je popsaný efekt nového zasklení dvojsklem ve vnějším rámu v dokumentu NPU (na straně 81 a dále). Po repasi tak budou mít okna parametr přibližně U = 1,2 W.m-2.K-1.
https://www.npu.cz/publikace/obnova-okennich-vyplni-a-vykladcu.pdf

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk