Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.9.24 / dotaz č. 207762
Dobrý den,
koupili jsme cihlový dům z roku 1928 a nyní přemýšlíme nad fasádou. Lze udělat odhad ( v %) , kolik se ušetří na vytápění pokud dáme 10 cm vaty ( opláštění domu) a kolik bychom ušetřili, když bychom dali 20 cm vaty? Zdi jsou 45 cm, dům je členitý a líbivý. Neradi bychom výrazně poškodily současný ráz tohoto domu, tak řešíme zda zachovat původní fasádu s okrasnými prvky nebo dát jen 10 cm vaty a zachovat alespoň ráz domu nebo úplně vše " zničit" a dát 20 cm izolace.

Děkuji za odpověď
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.
Snížení spotřeby tepla zateplením je nutno počítat pro každý dům individuálně, protože pokaždé je jiná plocha zdí, oken, střechy atd. Orientačně lze počítat s tím, že stěnami utíká 20 až 30 % tepla na vytápění.
Pokud zateplíte cihlovou zeď tl. 450 mm vrstvou 100 mm minerální vaty, snížíte ztráty stěnou cca na čtvrtinu, při zateplení 200 mm je snížíte na cca 15 %.

Pozor: stávající požadavky na energetickou náročnost budovy vyplývající ze zákona č. 406/2000 Sb. vyžadují, aby po rekonstrukci měly obvodové stěny součinitel prostupu tepla U < 0,2 W/m2.K. Toto nelze splnit zateplením pouze 100 mm. Pro splnění tohoto požadavku byste měli použít zateplení alespoň 220 mm minerální vaty, nebo 180 mm šedého polystyrenu.
Rovněž pokud byste chtěli využít dotaci Nová zelená úsporám, budete muset použít větší tloušťku zateplení.
https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/standard/

Pokud ponecháte některé části fasády bez zateplení, bude zateplení méně účinné, protože těmito tepelnými mosty bude teplo dál utíkat. Někdy lze původní fasádu „zopakovat“ na zateplení pomocí plastických prvků ze sádry nebo polystyrenu, např:
https://www.austrotherm.cz/produkty/austrotherm-fasadni-profily/ozdobne-prvky
https://www.fasadavyroba.cz
https://www.plasterstudio.cz/

Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk