Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.24 / dotaz č. 208134
Dobrý den, u vnitřního bazénu máme 20 let stará okna s velkoplošnými dvojitými skly.
Zkoušeli jsme je v zimě ověřovat termokamerou a termokamera ukázala, že teplota skla venku je 6,1 stupně. Venkovní teplota přitom byla 0 stupňů, vnitřní 28 stupňů celsia. Lze z těchto údajů dopočítat jaký je součinitel prostupu tepla skla, abych to mohl porovnat s aktuálně nabízenými skly, nebo nějaký údaj chybí?
Jaký je postup výpočtu (uvítám příp. odkaz na nějaký internetový zdroj).
Předem děkuji.
Vážený pane,
srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Součinitel prostupu tepla okenních výplní lze vypočítat dle normy ČSN EN 673. Tento výpočet ale předpokládá znalost informací o jednotlivých částí rámu a skla. Tímto můžete spočítat každou okenní výplň samostatně, protože skutečná hodnota bude závislá i na velikosti plochy jednotlivých částí. Pokud by jste chtěl provést výpočet se zahrnutím povrchových teplot, bylo by nutné udělat dynamický výpočet s nutností zadání podrobných okrajových podmínek pro teplotu, vlhkost či proudění vzduchu v okolí zasklení. Z vámi uvedených údajů by byl výpočet velmi komplikovaný a pravděpodobně s určitou mírou nepřesností. Pro detailní výpočty součinitele prostupu teple dle norem existují různé výpočtové nástroje např. DEKSOFT či SVOBODA SW.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Jan Jůna,
EKIS CENERG, Praha 5