Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.24 / dotaz č. 208398
Dobrý den,

v Časti kladených dotazech máte dotaz a odpověď:
Dotaz:
Mohu připojit dva spotřebiče do jednoho komínu?
Odpověď:
Toto zapojení je jednak v rozporu s normou ČSN 73 4201 (odst.9.2.) a jednak je z důvodu možnosti pronikání spalin do interiéru velice nebezpečné.

Přitom ve zmiňované normě ČSN 73 4201, ed. 2 (odst. 9.2.2.1) se píše:
"Je-li nutné připojit více lokálních spotřebičů na pevná paliva téže užitkové jednotky do společného komínového průduchu samostatnými kouřovody, mohou to být nejvýše dva lokální spotřebiče v jednom podlaží."

Jak tedy rozumět vaší odpovědi, že zapojení 2 spotřebičů do jednoho komínu je v rozporu s normou ČSN 73 4201?
Norma ČSN 73 4201 je v této části právně nezávazná a je tedy důležité dodržet především požadavek na funkčnost a bezpečnost odvodu spalin. Relevantněji se z tohoto pohledu skutečně jeví odstavec 9.2.1 této normy, který požaduje připojení spotřebiče pevných paliv samostatným kouřovodem do samostatného komína. Odstavec 9.2.2.1 je s tímto ve zjevném rozporu. Primárním se proto jeví požadavek na zajištění funkčnosti a bezpečnosti provozu dle vyšších legislativních předpisů (stavební zákon, vyhláška o provádění staveb, požární zákon a další). Jedním ze základních požadavků je přitom eliminace možnosti ovlivnění odvodu spalin, zejména zabránění jejich vniknutí do interiéru budov. Spojená soustava jednoho komínu s více spotřebiči je z tohoto důvodu velice riskantním zapojením, které jak obecně, tak z naší strany není doporučováno.
Vámi citovaná odpověď je uveřejněna na stránce www.APOKS.cz a citovaná věta je poněkud vytržena z kontextu, který se zaměřuje spíše na praktický problém otevřené soustavy.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk