Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.24 / dotaz č. 208656
Na jaře 2025 budeme v bytovém domě měnit okna do ulice, průčelí uliční fasády je památkově chráněno, předběžný souhlas památkářů máme. V každém bytě jsou 4 kastlová okna do ulice. V domě je osm bytů v soukromém vlastnictví , dva z nich vlastní osoby pobírající starobní důchod, které nemají žádnou další nemovitost. Výměna oken bude financována z prostředků naspořených ve fondu oprav SVJ s tím, že jednotliví vlastníci budou ještě hradit mimořádný vklad do fondu oprav. Mohou v tomto případě dva starobní důchodci čerpat dotaci na výměnu oken v rámci programu Nová zelená úsporám Light? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pakliže by vlastníci pobírající starobní důchod chtěli vyměnit okna samostatně na dotaci by nedosáhli kvůli podmínce cituji ,,výměna stávajících výplní stavebních otvorů na obálce budovy v bytech bytového domu v případech, kdy již nejméně u 75 % bytů v daném bytovém domě byla provedena kompletní výměna oken za nová s izolačním zasklením".

Pakliže se provede výměna oken u zbylých bytů prioritně, vznikne moment, kdy podmínka výše bude splněna. Pak o dotaci žádat můžou.
Odpověď přímo na Vaši situaci dostanete od manažerů z NZU, ale věřím, že v tomto případě s tím nebude žádný problém. Doporučuji zde: https://novazelenausporam.cz/kontaktni-formular/ zadat dotaz s uvedením i adresy nemovitosti. Tak dostanete přímo od fondu písemné vyjádření.

Dotace je dle aktuální výzvy NZU Light 5 500,- Kč/m2 výplně otvoru.
Výplň otvoru (okno) musí plnit parametry: Izolační dvojsklo nebo lepší a okna musí splňovat podmínku součinitele prostupu tepla Uw = 0,9 W/m2K nebo lepší (tedy nižší hodnota než 0,9). Tuto hodnotu je dobré si nechat ověřit dodavatelem okna, naříklad formou certifikátu okna.

S vyřízením dotace Vám pomůže některý z EKIS ve Vašem okolí, který tuto činnost provádí. Seznam poradců najdete na https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light/.

Přeji hezký den.
Ing. Pavel Řehák
Odpovídá:  Ing. Pavel Řehák - M-EKIS Brno, Ing. Pavel Řehák tisk