Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.24 / dotaz č. 208662
Dobrý den,

Nevím, jak fungují věci ohledně dotace, tak bych se chtěla zeptat.
Pokud to není možné tak jednoduše odpovědět, tak to klidně napište, já bych jen ráda měla představu, zda je vůbec reálné dotaci dostat, nebo nad tím nemáme přemýšlet.

Budeme stavět domek:
- na pozemku stojí starší chata a my k ní pristavíme (chata pro rodinnou rekreaci), v budoucnu chceme mít vedeno jako rodinný dům, když to půjde dle úřadů
- plánujeme celkové zateplení 20cm
- v celém domku nová okna (trojskla), dveře
- nová střecha
- nejspíše fotovoltaika (bude snižovat Penb, aby vyšel)
- venkovní žaluzie na některá okna (ty na jih a západ)
- bude k trvalému bydlení 4 osob ( 2 dospělí zaměstnaní, 2 děti do 10 let)
- v době žádosti již žádnou jinou nemovitost nebude vlastnit

Stavba začne cca leden 2027.
Dle toho, co jsem hledala, by teoreticky měla jít dotace na mnou výše uvedené, ale myslím, že krom Fve, když bude snižovat Penb.
Co myslíte vy? A pokud ano, za jakých stavebních podmínek?

S pozdravem a přáním hezkého dne
Dobrý den,

na základě naší předchozí mailové komunikace shrnuji svoji odpověď následovně:

Pro úpravy staveb (provedení opatření pro snížení energetické náročnosti včetně nové FVE) pro rodinnou rekreaci lze v principu použít podporu ze 3 dotačních programů.

1. Nová zelená úsporám Light - ten je určen pro nízkopříjmové domácnosti, což není Váš případ, pro osoby výdělečně činné pak lze využít následující 2 dotace.
2. Nová zelená úsporám (obecná) a
3. Oprav dům po babičce.

Oba relevantní dotační programy jsou založené na obdobném principu, hlavní rozdíl je v tom, že v případě Oprav dům po babičce je dotace vyplacena zálohově (předem – musí ale být splněna podmínka, že žadatel včetně všech členů domácnosti vlastní kromě stavby, na kterou je uplatněna žádost, maximálně jednu další stavbu pro bydlení nebo podíly na takovýchto nemovitostech, a to včetně bytů v bytovém domě nebo členských podílů v bytovém družstvu s právem nájmu a užívání družstevního bytu), Nová zelená úsporám (obecná) až po dokončení úprav. Proto níže uvedené platí pro oba dotační programy.

Dotační program lze použít pro úpravy stavby určená pro rodinnou rekreaci, která je využívána pro bydlení (žadatel a členové jeho domácnosti zde budou mít evidován trvalý pobyt - žadatel doloží, že on sám nebo jiná osoba má v této stavbě evidován trvalý pobyt počínající min. 24 měsíců před podáním žádosti – ad 2., nebo nejpozději ode dne doložení realizace provedených opatření – ad 3.). Pozdější rekolaudace stavby pro rodinnou rekreaci na rodinný dům není na závadu. V případě žádostí podaných před dokončením realizace opatření je lhůta pro doložení dokumentů vyžadovaných k doložení realizace stanovena na 24 měsíců, nejpozději však do 30. 6. 2028 pro všechny oblasti podpory. U tohoto parametru zvažte, zda jste při zahájení stavby v lednu 2027 schopni požadované termíny stihnout.

Vámi uváděná zvažovaná opatření mohou splňovat požadovaná kritéria, ale je třeba tuto skutečnost posoudit energetickým výpočtem v rámci zpracování projektové dokumentace na plánovaná opatření. Energetickými výpočty pověřte některého z energetických specialistů ve Vašem okolí, jejich seznam je k dispozici na stránkách

https://www.mpo-enex.cz/experti/

To je i odpověď na Váš dotaz ohledně stavebních podmínek – energetický specialista ve spolupráci s projektantem (pokud to není jedna osoba) s ohledem na individuální parametry Vaší stavby navrhne konkrétní řešení tak, aby byla co nejefektivnější a splňovala podmínky příslušného dotačního programu. Nelze tak vyloučit ani úpravu či změnu stávajícího zdroje vytápění stavby nbeo ohřevu vody.

S přáním hezkého dne Jan Pašek