Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.24 / dotaz č. 208939
Dobry den,

Koupili jsme rodinny dum, ktery je sice nove postaveny, ale oficialne se jednalo pouze o rekonstrukci. Soucasti realizace byla plastova retencni nadrz 5m3 a nebylo zde hotove napojeni na destovou kanalizaci. Typ retencni nadrze se vsak nehodili do naseho podlozi a nadrz se zhroutila. Museli jsme tedy realizovat novou betonovou retencni nadrz (10m3) a zaroven jsme realizovali napojeni na destovou kanalizaci. Otazka tedy je zda muzeme dodatecne vyuzit nejakeho dotacniho programu. Pripadne na koho se obratit, aby nam s timto poradil.

Děkuji za odpoved.
S pozdravem
Novotny
Dobrý den,

děkujeme za dotaz.

Dotaci Dešťovka lze samostatně získat pouze pokud se jedná o novostavbu.
V případě rekonstrukce, tedy stávajícího objektu, lze dotaci získat pouze v kombinaci s jiným enviromentálním opatřením kromě následujících: Zelené střechy, Dobíjecí stanice pro elektromobily a Využití tepla z odpadní vody - decentrální systémy.

Podpora se poskytuje na opatření, která snižují množství odebírané pitné vody z povrchových a podzemních zdrojů v rodinných domech. Podporovány jsou systémy hospodaření s dešťovou vodou a systémy využití vyčištěné a dočištěné odpadní vody s možným využitím pro zálivku zahrady, či jako
užitkové vody.
Podporu v této podoblasti podpory lze poskytnout na stejný rodinný dům pouze jednou za dobu trvání programů NZU a výzev z programu Dešťovka.

Jelikož se u Vás jedná o celkem specifickou situaci, doporučuji poslat dotaz na email: dotazy@sfzp.cz
Dále by Vám mohl pomoci dodavatel nové betonové nádrže (10m3).

Je potřeba si zjistit jestli předchozí vlastník nevyužil už nějaké dotace na hospodaření s dešťovými vodami (viz. poznámka výše). Dále je nutné zhodnotit, zda-li splňujete další podmínku dotace a to její využití na Zálivku nebo Zálivku + WC.

Pro možnost samostudia doporučuji závazné pokyny: https://novazelenausporam.cz/dokument/3381, jedná se o Podoblast D.2 – DEŠŤOVKA.