Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.24 / dotaz č. 208951
Dobrý den,

v úterý 24.9. jsem zde položil dotaz na průměr a výšku společného komínu na chatě, do kterého budou připojeny 2 kamna na tuhá paliva na stejném podlaží. Toto řešení je plně v souladu s normou ČSN 73 4201.

Byl jsem pak nemile překvapen odpovědí Veroniky Sodomkové z APOKS:

„Dobrý den,
náš výklad ČSN 734201 je ten, že připojení dvou a více spotřebičů na pevná paliva do jednoho průduchu není žádoucí, a to zejména z bezpečnostních důvodů. Při takovémto způsobu zapojení může dojít k ovlivnění odvodu spalin a vniknutí spalin do interiéru, což je z našeho pohledu nepřijatelné. Z tohoto důvodu považujeme, v tomto případě, vypracování výpočtu za bezpředmětné.“

Domnívám se, že činnost APOKS či EKIS by měla vycházet ze znění platných českých norem a nikoliv ze subjektivních výkladů, který je POUZE možné brát jako osobní doporučení. Hovořil jsem telefonicky i s ing. Waltrem Sodomkou z APOKS, který také odmítl sdělit průměr a výšku komínu z důvodu svého subjektivního výkladu české normy.

ČSN 734201 přitom jasně říká (odst. 9.2.2.1):
"Je-li nutné připojit více lokálních spotřebičů na pevná paliva téže užitkové jednotky do společného komínového průduchu samostatnými kouřovody, mohou to být nejvýše dva lokální spotřebiče v jednom podlaží."

Znovu tedy prosím o zaslání průměru a výšky komínu s parametry. Pokud mé žádosti nebude opět vyhověno, nechám prověřit Ministerstvo průmyslu a obchodu funkčnost APOKS či EKIS, zdali postupují podle platných českých norem nebo na základě subjektivních výkladů, které nevycházejí vstříc občanům a mohou jim i uškodit, ev. neefektivně využívají peněz daňových poplatníků. Děkuji za pochopení.

Parametry:

Zděný komín bude postavený venku, 2 kamna budou zapojena kouřovody min. 30 cm nad sebou, stejné podlaží (na jedné a druhé strany společné zdi uvnitř objektu). Jedná se o kamna na tuhá paliva, nyní v kombinaci Kerpen a Prity.

Technické údaje Kerpen 2U4P:
Hmotnostní proud spalin: 5,6 g/s
Teplota spalin za hrdlem: 320 stupňů
Minimální tah komína: 12 Pa
Nominální výkon 6 kW
Kouřovod 130 mm, cca 2,8 m dlouhý

Technické údaje Prity K1 Optima:
Hmotnostní proud spalin: 5,5 g/s
Teplota spalin za hrdlem: 326 stupňů
Minimální tah komína: 11 Pa
Nominální výkon 6 kW
Kouřovod 125 mm, cca 2 m dlouhý

Děkuji a jsem s pozdravem,

Mgr. Dušan Patroch
Dobrý den. Věřím, že APOKS Vám poskytl informace v dobré víře a z důvodu že by Vás chtěl poškodit. Pro nový komín je dotaz spíše vhodné směřovat na projektanta komínů (kominíka), který má pro danou problematiku odpovídající odbornost. Osobně bych s návrhem komínu začal u kominíka, který bude zdroje tepla instalovat a provádět revizi nového komínu. Seznam například zde https://skcr.cz/seznamy/PRkort0.html
Odpovídá:  Ing. David Černý - M-EKIS 3M39 Praha, Ing. David Černý, Ph.D.
Téma:  Vytápění
tisk