Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.24 / dotaz č. 209044
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli změna polohovych koeficientu musí být odsouhlasena shromážděním, pokud máme ve stanovách, že "Do pusobnosti shromazdeni patri: schválení druhu služeb a výše záloh na jejich úhradu, jakož i způsobu rozúčtování cen služeb na jednotky.
Je změna koeficientu změnou rozuctovani?
Nebo je to takto?
Změna koeficientů není změnou způsobu rozúčtování – způsob rozúčtování je stanoven závazně vyhláškou. Jde jen o technické upřesnění parametru, aby bylo možno lépe splnit požadavek zákona 67/2013 Sb., § 6, odst. (2) uvedený v závěru odstavce:

„ ….s použitím korekcí a výpočtových metod, zohledňujících i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.“

Předem moc děkuji za radu a přeji hezký den

Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Podle citace ze Stanov se jedná o obecná pravidla pro různé služby poskytované obyvatelům domu, tedy kromě vytápění patrně též dodávka vody a odvádění odpadních vod, teplo spotřebované na poskytování teplé vody, provoz, údržba, opravy, stavební úpravy společných částí domu,  osvětlení společných prostor v domě, jsou – li relevantní, tak také provoz výtahů, provoz a čištění komínů, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, náklady kanceláře osoby odpovědné za správu domu apod. Zatímco o některých z nich se mohou uživatelé s dodavateli vzájemně dohodnout o způsobu rozúčtování, v případě vytápění a centrální přípravy teplé vody se musí postupovat podle předpisů. Důležité je, jak je formulována smlouva na rozúčtování mezi dodavatelem rozúčtování a majitelem. Její součástí by mohla být i metodika stanovení poloh místností a jejich zakreslení do projektové dokumentace.
Prováděcím předpisem je vyhláška č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům v platném znění a existuje též Metodický pokyn
Ministerstva pro místní rozvoj k vyhlášce č. 269/2015 Sb., a k vyhlášce č. 274/2023 Sb., o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům.
V žádném z těchto dokumentů jsem nenalezl návod, jak stanovit výši polohových koeficientů. Jejich stanovení je věcí firmy, která provádí vyúčtování.
Nejčastějším způsobem je stanovení koeficientů empirické podle počtu ochlazovaných stěn v zúčtovací jednotce – bytu. Přesnějším způsobem je stanovení na základě tepelné ztráty, které je používané málo a nezahrnuje solární zisky, ev. vnitřní tepelné zisky. Nejpřesnějším je potom stanovení koeficientů na základě výpočtové spotřeby tepla získané metodou, kterou se počítají průkazy energetické náročnosti budov, které mohou pracovat až s hodinovým krokem výpočtu.
Z uvedeného vyplývá, že zvláště v posledním případě se jedná o vysoce odbornou činnost. Domnívám se, že se jedná tedy o dílčí úpravu ve vyúčtování formou úpravy parametru, jehož způsob stanovení není nikde předepsán. Princip vyúčtování se nemění.