Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.10.24 / dotaz č. 209175
Dobrý den,
mám nový komín CIKO EASY o průměru 180 mm a potřeboval bych vědět, jaký spotřebič do něj mohu zapojit, aby nedocházelo v komínu ke kondenzaci. Měl jsem v plánu peletová kamna např. Eva Calòr Karen, ale údajně by mohlo docházet ke kondenzaci v komínu.

Prosím o ověření výpočtem dle dat. v příloze. Jediné co jsem v žádné dokumentaci nenašel je "Přetlak ventilátoru".

A v případě, že by ke kondenzaci docházelo, je možné zjistit jaké jsou pro tento komín "minimální hodnoty teploty a množství spalin", aby ke kondenzaci nedocházelo?

Předem děkuji.

tel. 720 755 446
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý, komín CIKO EASY - tepelný odpor 0,5 m2.K/W. Ve výpočtu je přívod vzduchu ke spotřebiči řešen samostatným, horizontálně vedeným kanálem o dimenzi 110 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 180 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu by měla být připojena peletová kamna Eva Calór Karin o jmenovitém výkonu 8 kW (při částečném zatížení 2,5 kW), teplota spalin na hrdle spotřebiče 214°C (při částečném zatížení 105°C), hmotnostní průtok spalin 6,1 g/s (při částečném zatížení 3,5 g/s) a požadavkem na tah 12 Pa (při částečném zatížení 10 Pa). Technická data převzata z technického listu spotřebiče.
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 5 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 180, při účinné výšce 5 m nejsou všechny podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka není splněna o 13,3 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 12°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,3 m/s.
Výpočtově, při částečném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 180, při účinné výšce 5 m nejsou podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka není splněna o 8,7 Pa. Teplotní podmínka není splněna o 10,6°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,14 m/s.
Vzhledem k tomu, že není definován přetlak ventilátoru, byla spalinová cesta počítána celá v atmosférickém provozu. Vzhledem k tomu, že dimenze vzduchového hrdla je 40 mm, vzniká tlaková ztráta na přívodu vzduchu, která činí při plném zatížení spotřebiče 16,4 Pa a při částečném zatížení 5,2 Pa.
Pokud by byl spotřebič opatřen ventilátorem, bylo by možné tlakovou ztrátu na přívodu vzduchu eliminovat. V tom případě by, pro plné zatížení, u dimenze 180, vyšla tlaková a teplotní podmínka. Rychlost proudění by zůstala 0,3 m/s (menší dimenze by vyšly optimálněji). Při částečném zatížení by žádná z podmínek výpočtu nebyla splněna.
Návrhy spalinových cest jsou nad rámec tohoto on-line poradenství. Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk