Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.24 / dotaz č. 209384
Dobrý den.
Měla bych dotaz ohledně sdílení energie. Jedná se o společnost s.r.o., která funguje od roku 1992, jde o střední podnik a vlastní několik odběrných míst (20-50). Na některých má namontovanou fotovoltaiku a chtěli by si sami sobě sdílet mezi jednotlivými odběrnými místy. Jak postupovat při sdílení tohoto typu.
Zaregistrovali bychom stávající s.r.o. na ERU a poté v EDC zaregistrovali jednotlivá odběrná místa a nastavili jejich jednotlivé alokační klíče pro sdílení. Je tento model možný? (z hlediska hlasovacích práv atd.) Když se jedná pouze o jeden subjekt, který bude sdílet jen sám sobě.
Pokud by bylo možné ráda bych si s Vámi domluvila i konzultaci, abych se dozvěděla víc a správný postup k tomuto případu.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
na základě novely energetického zákona (tzv. Lex OZE II) je od 1.7.2024 skutečně možné sdílet elektřinu napříč různými odběrnými místy. Sdílení elektřiny je možné buď jako tzv. "Aktivní zákazník" nebo jako tzv. "Energetické společenství".
Aktivní zákazník je jednotlivec nebo skupina max. 10 osob, které společně vyrábějí elektřinu a sdílí ji mezi sebou. Ve Vašem případě, jak píšete, půjde o 20-50 odběrných míst a model aktivního zákazníka tedy nebude možné využít.

Pro větší počet osob (odběrných míst) je určeno energetické společenství. Tento model tedy bude vzhledem k počtu odběrných míst vhodný pro Váš případ. Energetické společenství skutečně musí být registrováno u Energetického regulačního úřadu.

Energetické společenství ale musí dále naplňovat určité znaky a vnitřní uspořádání. Přesněji je to popsáno v § 20b energetického zákona. Dovolím si zde § 20b ocitovat:
"Energetickým společenstvím je právnická osoba s formou spolku, družstva nebo jiná korporace, jejíž vnitřní poměry podle zakladatelského právního jednání jsou co do obsahu a účelu v podstatných rysech obdobné zákonem vymezeným vnitřním poměrům spolku nebo družstva, a
a) jejímž účelem je poskytovat environmentální, hospodářské nebo sociální přínosy svým členům nebo na území, na kterém provozuje svou činnost,
b) jejímž předmětem činnosti je výroba elektřiny, sdílení elektřiny, dodávka elektřiny nebo výkon jiných činností nebo poskytování jiných služeb souvisejících se zajišťováním energetických potřeb jejích členů,
c) v níž hlasovací práva náleží jen členům, kterými jsou fyzické osoby, malé podniky60), územní samosprávné celky nebo dobrovolné svazky obcí nebo jiné příspěvkové organizace územních samosprávných celků, a ani nikdo jiný než tito členové v ní nesmí přímo nebo nepřímo jinak uplatňovat rozhodující vliv,
d) v níž je možné ukončit členství jednostranným právním jednáním vůči energetickému společenství, a to kdykoliv a bezplatně, a
e) která je registrována jako energetické společenství v registru společenství vedeném Energetickým regulačním úřadem."

Ptáte-li si tedy, jestli můžete zaregistrovat stávající s.r.o. na ERU jako energetické společenství, je obtížné odpovědět, neboť neznám vnitřní poměry Vašeho s.r.o, jeho účel, hlasovací práva apod. Můj názor je, že bude pro energetické společenství nutné spíše založit novou právnickou osobu, která bude tyto požadavky splňovat. V každém případě toto doporučuji konzultovat kromě techniků také s právníky.

Díky

S pozdravem M. Stejskal (M-EKIS)



Odpovídá:  Ing. Martin Stejskal - M-EKIS Sezimovo Ústí Ing. Stejskal
Téma:  Elektřina
tisk