Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.24 / dotaz č. 209414
Jedná se mi o dotaci NZÚ Light. Jsem důchodkyně 78 let a vlastním starší rodinný dům. Chtěla bych využít dotaci na zateplení domu, např. venkovní stěny domu, nebo púdy.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
jako starobní důchodkyně a majitelka RD můžete žádat v NZU Light, pokud splňujete vy, případně další členové domácnosti, všechny podmínky popsané v aktuálních Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory NZU Light na stránkách www.novazelenausporam.cz:

- máte ke dni podání žádosti i po dobu udržitelnosti (5 let po realizaci) trvalý pobyt v předmětné nemovitosti.

- vy i další členové domácnosti pobíráte starobní důchod a zároveň nevlastníte další stavbu pro bydleni (včetně bytu), nebo podíl na takovéto nemovitosti,
nebo další členové domácnosti pobírají invalidní důchod 3. stupně,
nebo jsou všichni členové domácnosti zahrnuti do okruhu společně posuzovaných osob v žádosti o příspěvek na bydlení, nebo o přídavek na dítě žijící ve společné domácnosti s vámi jako žadatelem.

- Pokud se v RD vyskytuje plocha využívaná k ekonomické činnosti, popř. k pronájmu, nesmí přesahovat 20% celkové plochy rodinného domu.

V rámci dotace NZU Light lze žádat na zateplení konstrukcí z obytných vytápěných prostor k exteriéru, nebo k nevytápěným prostorám (půda, sklep, garáž..), dále na výměnu oken a vchodových dveří.

Co se týká samotného podání žádosti, musí dojet na nemovitost poradce (M-EKIS, EKIS nebo MAS), jejichž seznam je uveřejněn na stránkách www.novazelenausporam.cz v sekci NZU Light.
Ten musí k žádosti zpracovat odborný posudek a může pomoci i se samotným podáním žádosti.

Co se týká technických požadavků:
na zateplení fasády je předepsaná tepelná izolace tl. 200 mm při návrhovém součiniteli tepelné vodivosti 0,04 W/m2K a horším. To odpovídá běžně používanému bílému polystyrénu a standartní fasádní vatě. U stropu pod půdou je předepsána při stejném součiniteli tepelné vodivosti tl. min 300 mm a u podlahy na zemině nebo nad suterénem tl. 120 mm. Při použití izolačních materiálů s nižší teplenou vodivostí lze navrhnout nižší tl. dle výpočtu, který provede poradce. Vhodnost zateplení posoudí poradce na místě. Též může doporučit vhodný tepelně izolační materiál.

Výška dotace je na fasádu, strop a podlahu nad suterénem 1 500 Kč/m2, na podlahu a stěny k zemině 2 000 Kč/m2 a na okna a dveře 5 500 Kč/m2. Dotaci lze získat také na instalaci fotovoltaického nebo termického ohřevu vody 70 000 Kč. Max. výše dotace je 250 000 Kč.
Nově lze ještě navíc získat dotaci na výměnu zdroje tepla na vytápění 50 000 – 150 000 Kč. Dotace je možné čerpat formou zálohy.

Na realizaci je 12 měsíců od schválení žádosti (Kladného rozhodnutí mistra).