Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.24 / dotaz č. 209753
Dobrý den, jsme rodina se dvěma malými dětmi a rekonstruujeme domek/chatu k trvalému bydlení. Chtěl bych se zeptat na možnost využití dotace Oprav dům po babičce. Rekonstrukce obsahuje výměnu oken, zateplení podlahy, střechy a fasády. Prosím o informace jak postupovat. Děkuji
Dobrý den,

Dotační titul NZÚ Oprav dům po babičce podporuje stavební renovace starších rodinných domů s cílem výrazného snížení jejich energetické provozní náročnosti a je určen pro vlastníky těchto rodinných domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení, kdy žadatel a členové jeho domácnosti zde musí mít evidován trvalý pobyt počínající nejpozději dnem doložení realizace dotovaných energeticky úsporných renovací.
Podmínkou získání dotace dále je, že žadatel nebo některý ze členů jeho domácnosti nevlastní více než jednu další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členského podílu v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu.

Základní technickou podmínkou získání dotace z programu Oprav dům po babičce je provedení celkového, tzv. optimálního zateplení stávajícího domu, kterým bude dosaženo dotací předepsaných energetických úspor - a to úspory celkové výpočtové hodnoty dodané energie min. o 10 %, dále úspory celkové výpočtové hodnoty neobnovitelné primární energie ve výši min. 30 % a také snížení průměrné hodnoty součinitele prostupu tepla obálky budovy min. o 20 % oproti výchozímu stavu a to při splnění předepsaných technických a funkčních parametrů zateplené stavby. Dotace se vztahuje na podporu zateplení, které bylo dokončena po 17. 7. 2023.

Současně s žádostí o dotaci na zateplení dle NZÚ Oprav dům po babičce je možno a je výhodné požádat i o podporu na další energeticky úsporná opatření - a to na výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku, úsporný ohřev vody, řízené větrání s rekuperací, teplo z odpadní vody, zelenou střechu, nádrž na dešťovou vodu a dobíjecí stanici pro elektro automobil, detailněji v podmínkách dotace.

Na celkové zateplení (dle podmínek dotace tzv. optimální) je možné získat dotaci až 1 milion korun, dotace na odborný posudek pro zateplení je 50 tis. Kč, dále je možno získat dotační bonusy (viz. níže). Dotací NZÚ Oprav dům po babičce je možno pokrýt celkem 50 % způsobilých výdajů vynaložených na energeticky úsporná opatření.
Dotační program NZÚ Oprav dům po babičce umožňuje také zálohové financování.

Z dotačního titulu NZÚ Oprav dům po babičce je možno navíc získat dotační bonusy - rodinný bonus 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě, bonus 10 % z celkové výše dotace pro domácnosti z Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje a z obcí podporovaných státem, bonus za environmentálně šetrné řešení projektu a kombinační bonus 10 tisíc korun za každou kombinaci opatření pokud je ve společně žádáno o podporu zateplení a podporu dalších energeticky úsporných opatření.

Předepsanou součástí žádosti o dotaci je odborný posudek. V odborném posudku musí být uveden rozsah a způsob provedení dotačně podporovaných opatření a doloženo, že navržená opatření splňují podmínky stanovené závaznými pokyny dotace. Obsah odborného posudku obsahově odpovídá typu podporovaného opatření a jeho minimální rozsah je podrobněji stanoven v podmínkách dotace. Odborný posudek slouží také jako podklad pro určení výše podpory.

Odborný posudek pro oblast podpory zateplení se skládá z projektové dokumentace a energetického hodnocení.
Projektová dokumentace zateplení musí být vypracována autorizovaným projektantem (podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.)
Energetické hodnocení zpracovává energetický specialista na základě vypracování energetického hodnocení, které navazuje a čerpá z parametrů hodnocení průkazů energetické náročnosti budovy (PENB) stavu před a po provedených úpravách.

Minimální rozsah projektové dokumentace pro oblast zateplení dle podmínek NZÚ je následující:
Výkresová část stávajícího a nového stavu, kdy u jednoduchých a přehledných případů je možné návrh realizovaného opatření zakreslit do výkresů stávajícího stavu, návrh však musí být zřetelně odlišen (např. barevně). Výkresová část musí obsahovat výkresy v rozsahu nezbytném pro kontrolu provedených opatření, energetického hodnocení, ploch navrhovaných opatření a vyznačení jednotlivých zón.
Minimální rozsah výkresové části odborného posudku:
- situace stavby (v jednoduchých případech může být nahrazena kopií snímku katastrální mapy),
- půdorysy jednotlivých podlaží, včetně popisu nebo legendy místností,
- charakteristické řezy,
- zákres a popis prvků venkovní stínicí techniky (je-li žádáno o podporu na instalaci stínicí techniky).
Zpracování projektu zateplení pro odborný posudek musí být provedeno, jak uvedeno výše, autorizovaným projektantem.
Zpracování odborné části pro případně další volitelná opatření (výměna zdroje tepla, fotovoltaika, úsporný ohřev vody, řízené větrání s rekuperací, teplo z odpadní vody, zelená střecha, nádrž na dešťovku a dobíjecí stanice pro elektro automobil) provádí odborníci dotačním titulem předepsané kvalifikace.

Při potřebné úrovni informací a věcných podkladů je možný předběžný odborný odhad úrovně splnění dotačních energetických požadavků a výše dosažitelné dotace z vhodného dotačního titulu NZÚ a to formou vypracování tzv. NEO - Návrhu energeticky úsporných opatření - a to zdarma v rámci služeb Ekis, možno objednat .
Výše uvedený návrh NEO standardně obsahuje popis záměru, propočet (odhad) nákladů, dosažitelné energetické úspory z titulu možných energetických opatření a úroveň dosažitelné dotace..
Tento návrh energetických opatření NEO však nenahrazuje odborný posudek ani energetické hodnocení potřebné pro dotační žádost (viz. výše) a neobsahuje přesné konkrétní výpočty, zvýší však (s rizikem nepřesnosti odhadu) informovanost pro rozhodování o účelném rozsahu zateplení, energeticky úsporných opatřeních a jejich přínosech a nákladech.
Další možností pro dotační přípravu je také možnost využití bezplatné dotační osobní konzultace v rámci služeb M - Ekis, kde by také byla možnost navazujícího konkrétního projednání včetně konkrétní diskuse Vámi přílohou zaslané dokumentace a podkladů, případnou dohodou dle termínových a kapacitních možností.

S pozdravem a úctou Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410