Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.10.24 / dotaz č. 209755
Dobrý den,
v rámci standardní NZÚ již není nutné splnit požadavek stáří min. 20 let u plynového kotle měněného za TČ a jeho stáří se tedy už nemusí dokládat?

Bylo by možné žádat o dotaci na již provedenou výměnu plynového kotle za TČ (říjen 2022) + provedenou výměnu 4 ks střešních oken za trojskla se stínící roletou na dálkové ovládání (2024), tj. podpora v oblasti zateplení - dílčí a potom by tedy nebylo nutné dokládat splnění klasifikace rodinného domu v energ. třídě A-D?

Děkuji.
Dobrý den,
k první části Vašeho dotazu. V tuto chvíli platných podmínkách pro NZÚ Standard pro rodinné domy opravdu zmizela podmínka pro stáří plynového kotle, je tedy možné vyměnit i mladší plynový kotel za tepelné čerpadlo. Zde ale je nutné současně prokázat, že obálka budovy splňuje požadavky pro klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla v rozmezí A až D.
Zde se dostáváme k druhé části dotazu. Klasifikační třídu opravdu nemusíte dokládat, pokud budete výměnu zdroje kombinovat s žádostí o dotaci na zateplení z kategorie A. Pouhá výměna střešních oken (v kombinaci s výměnou zdroje) ale nezajistí splnění všech podmínek pro oblast podpory A. A to ani pro opatření v kategorii Dílčí. Zejména pak procentní snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy ve výši 10 %, dále i snížení celkové dodané energie o 10 % a celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů o 10 %. Všechny tyto podmínky musí být splněny a toto se prokazuje Energetickým hodnocením, které obsahuje průkaz energetické náročnosti budovy před provedením úprav a po provedení úprav. Tedy, pokud byste provedli mimo výměnu střešních oken ještě nějaké dílčí zateplení, pak by bylo možné, že parametry budou splněny, ale výměna čtyř střešních oken tyto podmínky zcela jistě nesplní.
S pozdravem M. Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk