Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.24 / dotaz č. 209900
Dobrý den, chtěl bych využít dotace na zateplení krovu rodinného domu. Můžete mi poradit?
Dobrý den,

jednotlivá dotace pro "zateplení krovu rodinného domu" k dispozici není. Obecně, dotace na "zateplení" jsou určeny na dosažení energetických úspor, tedy zateplení konstrukcí obalujících vnitřní vytápěný prostor. V případě, že je pod krovem střechy vytápěný užitný prostor, lze hledat dotační program zahrnující zateplení střechy; pokud je pod střechou pouze nevytápěná půda či jiný obdobný prostor, s dotací neuspějete.

Vyjdu-li z toho, že Vaším záměrem je skutečně zateplení střechy nad vytápěným podkrovím rodinného domu, je možné se zaměřit na dotační programy:

1. Nová zelená úsporám (standard), pokud Vy jako žadatel jste současně vlastníkem nebo spoluvlastníkem domu.

2. Nová zelená úsporám light, pokud Vy jako žadatel a současně spolu/vlastník domu, a všichni členové domácnosti, ke dni podání žádosti o podporu:
– pobírají starobní důchod a nevlastní další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členského podílu v bytovém družstvu, který zajišťuje možnost užívání bytu (rekreační objekt není překážkou), nebo
– pobírají invalidní důchod 3. stupně, nebo
– jsou zahrnuti do okruhu společně posuzovaných osob v žádosti o příspěvek na bydlení v dané nemovitosti, nebo
– jsou zahrnuti do okruhu společně posuzovaných osob v žádosti o přídavek na dítě žijící ve společné domácnosti se žadatelem.

3. Oprav dům po babičce, pokud Vy jako žadatel a současně spolu/vlastník domu jste ekonomicky aktivní fyzická osoba a všichni členové domácnosti kromě stavby, na kterou je uplatněna žádost, nevlastní žádnou další nebo vlastní maximálně jednu další stavbu pro bydlení nebo podíly na takovýchto nemovitostech, a to včetně bytů.

K programům 2. a 3. je ale třeba doplnit, že k žádosti o dotaci musí být doložen projekt a energetický výpočet prokazující dosažení dostatečné míry energetických úspor oproti současnému stavu. Podle zkušeností mohu říci, že pouze zateplením střechy bez dalších opatření (zateplení obvodových stěn, výměna oken apod.) se požadovaných úspor nedocílí.

Pro přípravu žádosti o dotaci a energetické posouzení můžete oslovit některého z energetických specialistů MPO - viz https://www.mpo-enex.cz/experti

V souhrnu zdůrazňuji, jak vyplývá z výše uvedeného, pro dotaci se posuzuje splnění podmínek nejen samotné stavby, ale i jejích uživatelů.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk