Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.24 / dotaz č. 209977
Dobrý den,
chystám se na rekonstrukci chaty na rodinný dům k trvalému bydlení na původním půdorysu. Chata je z 60/70. let, dům bude moderní dřevostavba v pasivním standardu využívající OZE.
Ráda bych využila dotaci NZÚ, Oprav dům po babičce a hledám někoho, kdo by mi pomohl zorientovat se ve všech náležitostech.
Pozemek se nachází u Staré Boleslavi
Dobrý den,
doporučuji se obrátit na některé ze středisek EKIS na osobní či online konzultaci. Při schůzce je možné vše probrat a dozvědět se, jak postupovat.
Seznam středisek EKIS zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Z hlediska dotací z programu Nová zelená úsporám / Oprav dům po babičce bude v první řadě potřeba vyřešit, zda na nový objekt bude nutné žádat jako na novostavbu s velmi nízkou energetickou náročností (oblast podpory B - Novostavba), nebo bude možné využít oblast podpory A - Zateplení.
Oblast podpory A připouští i možnost tzv. totální rekonstrukce, tj. kdy se původní objekt zbourá a bezprostředně poté je na jeho místě postaven nový RD. Má to však svá specifika, proto je potřeba situaci probrat podrobněji.
V oblasti podpory A můžete dosáhnout na vyšší celkovou podporu, než u novostavby, v oblasti podpory B.

Pro základní orientaci v programech Nová zelená úsporám doporučuji navštívit webové stránky https://novazelenausporam.cz/



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk