Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.24 / dotaz č. 209983
Vážený pane inženýre Flašare,

poptávám poradenské služby a případné vyhotovení odbornéhe energetického posudku rodinného domu ve Vernířovicích. Podklad bude sloužit k využití dotačního systému programu NZÚ STANDARD- program Rodinné domy.
Rodinný dům je schválen stavebním úřadem, veškerá úsporná opatření jsou již realizována i uhrazena formou faktur.

Děkuji za spolupráci.
Dobrý den,

několik obecných poznámek k předmětnému dotačnímu titulu „NZÚ rodinné domy“ - co je potřeba a co je možno očekávat.
Tento titul poskytuje podporu na energeticky úsporná opatření, která byla resp. budou realizována a uhrazena po 1. lednu 2021 a splňují předepsané dotační podmínky. Podporuje celková i dílčí zateplení - a to minimálně v rozsahu, kterým je dosaženo předepsané minimální energetické úspory.
Celkové zateplení je podporováno vyšší dotační sazbou, je však požadováno dosáhnout vyšší parametrů úspory - podrobněji viz. podmínky dotace.

Při splnění výše uvedeného je možno na zateplení a výměnu oken a dveří u stávajících rodinných domů získat dotaci až 950 000 Kč.

Dále je možno z titulu „NZÚ rodinné domy“ získat dotační podpory na zelenou střechu ,zdroje tepla - kotle a tepelná čerpadla,, fotovoltaické systémy, dešťovku – dešťová a odpadní vodu, přípravu teplé vody, solární ohřev, ekomoilitu - pořízení a instalaci dobíjecí stanice pro osobní elektromobil a na řízené větrání domu s rekuperací.
Dotací „NZÚ rodinné domy“ možno pokrýt celkem 50 % způsobilých výdajů a 25 tis Kč na odborný posudek.

Předepsanou součástí žádosti o dotaci je odborný posudek. V odborném posudku musí být uveden rozsah provedení dotačně podporovaných opatření a musí být doloženo, že navržené zateplení a případně další opatření splňují podmínky stanovené závaznými požadavky dotace. Odborný posudek musí obsahem odpovídat typu dotovaného opatření a jeho rozsah je podrobně stanoven v podmínkách dotace. Odborný posudek slouží také jako podklad pro kalkulaci výše dotace.

Odborný posudek pro oblast podpory zateplení musí obsahovat projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.
Projektová dokumentace pro dotaci zateplení musí být vypracována autorizovaným projektantem resp. autorizovaným architektem.
Energetické hodnocení musí vypracovat energetický specialista na základě vypracování energetického hodnocení stavu stavby před a po realizaci energeticky úsporných opatření. Toto energetické hodnocení musí vycházet z parametrů hodnocení v průkazech energetické náročnosti budovy (PENB) stavu před a po provedených úpravách.
Zpracování odborné části pro případně další opatření (výměna zdroje tepla, fotovoltaika, úsporný ohřev vody, řízené větrání s rekuperací, teplo z odpadní vody, zelená střecha, nádrž na dešťovku a dobíjecí stanice pro elektro automobil) provádí odborníci dotačním titulem předepsané kvalifikace.

Možností pro dotační přípravu je využití bezplatné dotační osobní konzultace v rámci služeb M - Ekis, kde by byla možnost projednání Vámi zmíněné dokumentace a podkladů, případnou dohodou dle termínových a kapacitních možností.

S pozdravem a úctou Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410