Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.5.11 / dotaz č. 27159
Dobrý den.
Prosím o radu. Máme rodinný dům z roku 1929 z plné cihly. Dům stojí ve městě přímo u chodníku. Chtěli bychom vyměnit okna a dům zateplit. Potřebujeme vyřešit vlhkost, která jde do bytu v přízemí ze sklepa. Ve sklepě je stará izolace. Pod izolací jsou zdi mokré, nad ní suché. Máme před zateplením dům podřezat nebo provést okopání domu z vnějších stran a drenáž? Čím následně zateplit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:
Špatný technický stav izolací proti vodě se u starších staveb vyskytuje poměrně často. Často se také vyskytují různá řešení, jak se nežádoucí vlkhosti zbavit. Žádné z těcto řešení však nedává 100 % záruku. Úspěšnost řešení závisí v prvé řadě na zjištění zdroje vlkosti. Může se jednat např. o vlhkost vzlínající z podloží stavby, ale i o dosud neznámý pramen vody nebo o poruchu vodovodního řadu nebo kanalizace v blízkosti domu. Podle zjištěného zdroje vlhkosti je pak nutno hledat účinné řešení.
Podřezání stavby a vložení dodatečné izolace proti vodě je možné u vody vzlínající z podloží u zdí postavených z cihel s rovnými spárami, které vložení izolace umožňují. Pokud jsou základy z kamene je sice podřezání také možné, ale za neúměrných nákladů. Vložení dodatečné izolace předpokládá přístup k mezeře vzniklé mezi řadami cihel z vější i vnitřní strany stěny, vložení izolačního materiálu a vyplnění zbývajícího místa vhodnou maltou. Obdobným řešením je vtlačování ocelových nerezových plechů do spár mezi cihlami.
Pokud by zdrojem vlhkosti byla přitékající voda, pak by byla nutná drenáž a obložení podezdívky nopkovou folií.
K následnému zateplení obvodových stěn je po odstranění vlhkosti možno použít některý z běžně dostupných tepelně izolačních materiálů a to buď polystyrén nebo minerální vlnu. Tepelně izolační vlastnosti těchto materiálů jsou porovnatelné. Potřebnou tloušťku izolace by měl určit výpočtem projektant podle znalosti stávajícího provedení obvodových stěn a požadavku na budoucí vlastnosti po provedených úpravách.


Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk